sangrija

  sangrija – imenica ženski rod

  značenje reči sangrija:

  • crveno slatko vino iz Španije ili Portugalije

  • piće koje se sastoji od seckanog voća i slatkog crnog vina

  Primeri upotrebe reči:

  Zamislite samo situaciju: subota veče, vi sedite na balkonu i pijuckate hladnu sangriju, a u pozadini negde svira lagana španska muzika.

  Ako ne volite da konzumirate alkohol, a ipak biste želeli da uživate u ukusu sangrije, isprobajte recept za pripremu bezalkoholne verzije ovog pića: stavite pola litre vode da provri i sipajte je preko 2-3 kesice crnog čaja i dva štapića cimeta. Zasladite po ukusu i pomešajte sa pola litre soka od nara i šoljom đusa.

  Pogledaj: kako je nastala i šta zaista znači reč – piškota

  Dodajte iseckano voće po želji (pomorandža, jabuka, limun) i ostavite da se ohladi. Kada je sangrija dovoljno hladna, dolijte pola litre mineralne vode i služite. link

  Leto nije leto bez slasne, ledene sangrije. Ovaj letnji napitak nije bez razloga postao favorit ljudi širom sveta, ali je problem u tome što možda, ni ne znajući, putem ovog napitka unosite previše šećera i nepotrebne kalorije. Srećom, veoma je lako napraviti pravu sangriju koja ima ukus leta, bez dodavanja suvišnog šećera.

  sangrija sangria značenjeDa li vas sangrija podseća na leto? Pa, u pravu ste! Uz manje izmene možete pripremiti savršenu zimsku sangriju, koja će vas bolje zagrejati nego šolja čaja.

  Poreklo reči sangrija:

  sangria – španski, portugalski, mala razlika u izgovoru

  Javlja se od 18 veka

  U osnovi reč sangre, krv, lat. sanguis

  « Back to Glossary Index