vegan

  vegan – imenica, muški rod

  značenje reči vegan:

  • osoba koja praktikuje veganizam

  • osoba koja se zalaže za sprečavanje zlostavljanja, eksploatacije i ubijanja životinja

  • neko ko ne kunzumira ni životinjsko meso ni proizvode, mleko, sir, jaja

  vegan značenje reči

  Poreklo reči:

  Vegan je reč za koji znamo tačno kada je nastala.

  Reč je skovao engleski veterinar  Donald Watson (1910-2005).

  Godine 1944 kombinacijom 2 reči:

  vegetable (povrće) + – an ( sufiks u engleskom jeziku latinskog porekla)

  Reč vegan je  upotrebio da odredi one osobe koje osim životinjskog mesa – vegetatrijanci,  uopšte ne jedu ni  životinjske proizvode (jaja, mleko, sir).

  Pročitaj: značenje i poreklo rečikvasac

  Primeri upotrebe:

  Vegani također ne nose odjeću životinjskog podrijetla, od vune, kože i sl. Skoro svi vegani se zalažu za prava životinja.

  … normalno, sam odlučiti da li će i da li može biti vegetarijanac, vegan i slično, i pri tome je dobro biti oprezan kako ne bi narušili svoje zdravlje. Kad smo zdravi onda obično mislimo da nam nitko ništa ne može, a kad se čovjek razboli onda …

  Zagovornici ovakve ishrane tvrde da rizik po zdravlje ne postoji, a da su blagodeti višestruke. I, zaista, dokazano je da vegani mnogo ređe obolevaju od bolesti savremenog sveta, uključujući i kancer, kardiovaskularna oboljenja i alergije.

  Mahunarke, klice, semenke i jezgrasto voće veoma su bogati proteinima, dok soja i klice sadrže sve esencijalne aminokiseline. Osim toga, u organizmu vegana ima mnogo manje toksina, te je i apsorpcija hranljivih materija znatno bolja nego kod čoveka koji se hrani na uobičajen način. izvor

  O povezanosti vegana i mode ne treba trošiti reči. Pošto se njihova filozofija, za razliku od ostalih mesoždera i svih vrsta vegetarijanaca, ogleda i u činjenici da im obuća i odeća nikako ne smeju biti od prirodne kože, onda ne čudi što žene imaju velike probleme da izgrade svoj modni identitet.

  Tags: engleski
  « Back to Glossary Index