Veštice, kazan, magični napitak – priče iz keltske starine

Zašto veštice uvek imaju kazan i kuvaju magičan napitak

Zašto veštice, ili je pravednije da ih nazovemo čarobnice, uvek kuvaju magični napitak u nekom čudnom kotlu? Taj stereotip ima svoju priču u keltskoj i velškoj mitologiji.
– Ko je bila prva veštica, ko je napravio prvi magačni napitak

veštičiji kotao
Prva zvanična veštica prema keltskoj mitologiji, koja je znala tajnu magičnog napitka je bila:

Keridven, Ceridwen

Keridven je živela na jednom ostrvu.

Pročitaj : Priča o Avalonu

Imala je dvoje dece, prelepu ćerku i sina, ružnog , sačuvaj bože. Majka, kao majka šta će, reši da malo potpomogne da joj sin, ako nije lep, bude bar pametan. Pošto je bila neka vrsta boginje, priseti se ona da je, između ostalog i čuvarka čarobnog kotla. Reši tako ona da pripremi čarobni napitak za svog sina, da mu podari mudrost.

To bio veoma komplikovan napitak, morao je da se kuva tačno godinu dana plus jedan dan i pri tome je naravno morao sve vreme da se meša.

Zato je ona odredila svog pomoćnika da se bavi tim mukotrpnim poslom, naredivši mu da strogo vodi računa, da se ni kap ne prospe.

Tajna je bila u tome, da su samo prve tri kapi bile čudotvorne, ostalo je bio otrov.

Posisati svu mudrost sveta – poreklo izraza, jedno od tumačenja

Mlađani dečak se prihvati posla, ali kako je jednom prilikom naglo promešao napitak, tri kapi su izletele i pale mu na prst, opekle ga. On je stavio prst u usta i naravno posisao mudrost.

Keridven je pobesnela, ali dečak je sada bio toliko mudar,  mogao je da predvidi njen bes.

Da bi umakao, pretvorio se u zeca, Keridven u psa, zatim ide kombinacija riba – vidra, vrabac – soko, na kraju se učenik pretvorio u zrno žita a Keridven u kokošku i progutala ga je.

Na kraju se ipak sažalila i kada je povratila svoj ljudski oblik, posle devet meseci ga je ponovo rodila.

Ipak nije mogla da mu oprosti. Bacila ga je sa kolevkom u vodu (liči na priču o Mojsiju, zar ne). Naravno pronašao ga je keltski bard Taliesin i odatle ide već neka druga priča, priča o Merlinu.

Pogledaj: Dan mrmota, istorija praznika

prva veštica keltska tradicija

Od  boginje transformacije i promene – shapshifting and transformation, inspiracije i učenja, postade veštica sa kazanom i čarobnim napitkom.

Ona je takođe simbol procesa učenja, odnosa između učitelja i njegovog učenika, učitelja koji i silom, ako je potrebno tera svog učenika u pravom smeru prihvatanja novih saznanja, pronalaženju novih puteva u savaladavanju novih veština.