Noć veštica, početak tradicije – Kralj Artur, Avalon, deca boginje Danu

Nebeske dveri se otvaraju – Halloween, noć veštica

Avalon, kralj Artur, nastavljamo priču po motivima iz keltske, irske i britanske tradicije.

Prvi deo priče pročitaj ovde: Noć veštica – priče iz davnih vremena.

Bajkoviti narod boginje Danu ili deca boginje Danu, boginje poznate pod drugim imenom u različitim religijama, Nana, Demetra, Tiamat, Gea – napustio je silom prilika ovu našu dimenziju postojanja i otišao u zemlju – ostrvo, mladosti, Tir na nOg.

Ono što se definitivno zna je da se mora preći voda, da bi se stiglo u tu zemlju, utočište (Sanctuary) ili je to možda izgubljeni raj!?!

– Mit o nebeskim dverima

Ljudski rod ne gubi tako lako nadu, pa iako je postao svestan da su se dveri zatvorile i da je vilinski narod boginje Danu zauvek otišao a sa njim i sve ostale vile, vilenjaci, zmajevi i ostala čedesna bića, ipak je otkriveno da postoje dani u godini kada sa dimenzije približavaju jedna drugoj i čarobne dveri se otvaraju.

vilinska zemlja tir na nog

To je na primer dan i čas, kada se leto povlači pred vladavinom zime.

Pošto je susret sa tim divnim vilama i vilenjacima veoma bio važan, pošto oni imaju moć,  da stupe u kontakt sa dušama umrlih.

Veoma jee važno ostaviti neki znak u tamnoj noći, da bi se put osvetlio, napraviti lomaču u polju (bonfire), pripremiti neku ponudu u vidu dobre hrane, umiliti ih lepom pesmom i igrom.

Prvi obrisi tradicije slavljenja Noći veštica se već naziru u ovoj priči.

Da li je to jedina tradicija, religija u kojoj se božanske dveri otvaraju, sprema hrana za duše preminilih ili nam to ipak zvuči poznato!

Ljudski potomci naroda boginje Danu

Narod boginje Danu se mešao sa ljudskim rodom i ostavio je potomke, muškarce i žene sa posebnim sposobnostima i sudbinama, one koji su imali sećanje na ono što je bilo, koji su znali da su zmajevi nekada davno hodali zemljom.

Oni izabrani, koji su određeni da budu predvodnici, zvali su se jednostavno, head dragon ili Pendragon a nama najpoznatiji je Utreht, naravno otac kralja Artura.

Avalon ostrvo jabuka

Kralj Artur i  Avalon

A gde je kralj Artur, tu je i legenda o Avalonu.

Avalon je ostrvo smešteno negde u magli, ili drugoj dimenziji, do njega se dolazi preko vode.

Avalon, link znači ostravo jabuka. Liči sve ovo malo i na priču o Hesperedima, zar ne. Da se podsetimo Hesperide su bile kćeri Titana, koje su čuvale drvo sa zlatnim jabukama, koje je Hera dobila na poklon od – guess who – boginje Gee.

Pomagao im je jedan zmaj. Ako je to nekog podsetilo na rajsku jabuku a zmaj na zmiju, na pravom je putu.

Artur je bio paganski kralj, učestvovao je u svim paganskim ritualima pa i paljenju bonfires i kontaktirao je sa drugom stranom tj. dimenzijom uz pomoć Merlina.

Njegova sestra Morgana je imala malo jače moći, njena krv je imala jaču moć, doduše ona je i umela da pređe tu vodenu barijeru, pa je deo života i provela na Avalonu.

Artur je po predanju bio i prvi vladar, koji je prihvatio hrišćanstvo na britanskim ostrvima.

Ali tradicija i je dalje bila jaka i narod je nastavljao da slavi svoje praznike, prelazak leta u zimu je bio i ostao veoma važan za svakodnevni život, pa se i dalje slavio.

Samhain, kraj leta, period žetve i dolazak zime je period godine u kome su vile i vilenjaci, po starim pričama, bili veoma aktivni u komunikaciji sa ljudima.

Otvarale su se mistične staze, duše predaka su dolazile, palile su se vatre da im se osvetli put i ostavlja hrana, ponuda.

Drugi praznik, iste važnosti, koji označava prelazak zime u leto je Beltane.

Vremenom Samhain je postao praznik koji je svima poznatiji kao Halloween.