Crni labud ima ptičji grip

 

Veje li veje, zima se ne da, baba Marta kezi svoje zube, a ni mi se ne damo. Stigao nam je Fest, ah taj Fest.
Moram da priznam da sam ovog puta bila zatečena. Ne propuštam Fest, svake godine pogledam po 5-6 filmova minimum, međutim ove godine sam zakasnila. Karte su prodate neuobičajeno brzo, posle puštanja u prodaju.

 

Nije to ispalo loše, naprotiv, dalo je dozu romantike. Posle par decenija odosmo nas dvoje mlađanih na matine.

Kraljev govor, mogu samo da vam kažem da sam očarana, filmom, glumcima, engleskim jezikom, ako ste odslušali ovaj prikaz, koji sam nakačila, tu odmah, iznad, saglasna sam 100%, to je love letter engleskom jeziku.



Black Swan
je definitivno težak film. Za početak neka bude tako. Mada po mom ličnom mišljenju, prilično je bolestan, ja sam se osećala bolesno, a i većina ljudi oko mene.

OK, Natali Portman je to sve sjajno odradila, ne bih se ja ni osećala tako, da ona nije vrhunski odigrala tu jadnu, na propast osuđenu balerinu-labudicu, kao i ostatak ekipe u glumačkom smislu.

Pitanje, koje se meni nametnulo je o čemu je u stvari reč u filmu, ono čuveno, šta je poenta. Sebe smatram ljubiteljem baleta,ali ostala sam uskraćena za balet, očekivala sam bar malo, ali film je progutao sve baletske numere.

Ako želite da prihvatite model, da su u današnje vreme sve balerine anoreksične, tuga jedna, gledati sve te karikature ženskih likova, koje su de facto ne samo anoreksične, nego kao da su pobegle sa lopate…., mlade kao Natali, malo starije kao Vinona, najstarija Barbara Herši, samo napred.

Osim toga što ne jedu i non stop povraćaju, samo povređivanje je izgleda must. Konkurencija je takva, da nema milosti. Pretavaraju se u robote bez duše i onda naravno u potrazi za istom, ili kako sam videla u kritikama, “istražuju neotkrivene nivoe sopstvene ličnosti “, zasipaju nas sa ekrana mučnim halucinacijama, prepunim tako očitim simbolima, da je ti ponekad kao farsa. Naravno seksulna strana ličnosti je obavezna, tako je lepa za snimanje (glavna junakinja se rešila, podstaknuta zavođenjem zlog Vinseta Kasela, da od deteta postane žena i pronađe svoju seksulanost, pa tras lutkice, mace i kuce u đubre).

Natali Portman Crni labud

Manje više, sve kritike kažu da je remek delo. Žao mi je, ne mogu da prihvatim da umetnička harizma nastaje samo i isključivo na opisan način. Nisam ni za bajke, ali očita poruka, da rad i talenat nisu dovoljni kada je umetnost u pitanju, nije za mene.

Ja ću potražiti starog dobrog belog labuda. Sorry Natali!

 

10 COMMENTS

  1. Matine? Od kad nisam čuo tu reč. Ne mogu doduše ni da se pohvalim da sam u poslednjih desetak godina često išao u bioskop, ali matine… A super je osećaj kad izadješ iz onog mraka, a NAPOLJU DAN!

  2. Kako ti zavidim!
    Ovo je prvi Fest od kojeg sam odustala u startu. Imala sam čak i neke karte na poklon, ali sam ih dala deci – jednostavno, nisam stigla.
    Sad si me još više zainteresovala za ova dva filma, a rado bih gledala i Koriolana.

  3. Pa, Miodraže, šta da ti kažem, matine je bio super, kao i osećaj izlaženja iz mraka na svetlost i sve ostalo.
    Mogla sam da kažem i prepodnevna projekcija, ali to mi nimalo ne zvuči privlačno.
    Koliko još ima reči, koje smo nekad koristili i koje su nam bile važne, a sada smo ih zaboravili!

  4. Draga moja (prezaposlena) Miljo, odmori malo, misliš li ti na dušu svoju :-).
    Želim ti da nađeš vremena i pogledaš neki od filmova sa Festa.

  5. Nije Natali nista kriva – izuzev sto je pristala da igra u novoj tanušnoj priči Darena Arofonskog.
    “Crni labud” je za mene jedno od neprijatnijih iznenadjenja..
    “Kraljev govor” – izvrstan.

  6. Нисам гледала Краљев говор, али намеравам што пре!
    Што се тиче Црног лабуда, потпуно се слажем с тобом. Болестан филм, не свиђа ми се поента. Једва сам га одгледала, баш ми није пријао.

Comments are closed.