Atlantida

Ne znate gde se nalazi-(la) Atlantida !
pirireis
Neverovatno! Pa to zna svako dete, domaćica, penzioner (da li domaćice i penzioneri u Srbiji gledaju SF) i ostali, svako ko gleda novi kablovski kanal AXN. Serija Atlantis svakog radnog dana kod nas, a već nekoliko sezona u Americi i širom sveta.
Ko ipak ne gleda, evo odgovora –
Pa gde bi drugde nego na Antartiku. Malo strpljenja dok se još malo ne otope lednici, i eto nama bliskog susreta sa artefaktima drevne rase, koja je živela pre nas i ostala u sećanju i u drevnom antičkim tekstovima.
Da li je to fikcija. E pa nije, tu ideju da je Antartik bio nekada naseljen, su scenaristi uzeli od Piri Rajsa.
piri-reis1

Piri Rajs – punim imenom Hadji Muhiddin Piri Ibn Hadji Mehmed (1465–1554) je bio arapski kapetan lađe u službi Otomanskog carstva . Ostao je upamćen kao veliki kartograf i njegove mape su sačuvane i sakpljene u tzv. Kitab-ı Bahriye. Ako se obrati pažnja na vreme u kome je živeo, savremenik Kolumba npr, fascinantno je, da njegova kolekcija sadrži mape celoga sveta. Bez načinjanja teme da li njegove mape u kombinaciji daju sliku zemlje iz svemira ili su rezultat plovidba nepoznatih portugalskih moreplovaca, ostaje činjenica da se Rajsova kontinentalna linija Antartika u velikoj meri poklapa sa slikom obale okovane ledom, dobijene specijalnim snimcima iz orbite.
biografija

Homer i Atlantik,tj. Mediteran ili Piri Reis i Antartik, važno je da postoji izbor.
Vekovna inspiracija umetnika je i dalje atraktivna.

7 COMMENTS

  1. Nemam taj kanal ili možda imam, a ne znam 😉 tako ne gledam preporučenu seriju, a volela bih… Imam knjigu Džemsa Velarda “Atlantida i drugi izgubljeni svetovi”, pa povremeno virnem u nju. Inače, knjiga je iz biblioteke “Atlantis”, izdavač Književna zadruga Novog Sada (1987), ako nekoga zanima 🙂

  2. Ovaj moj kablovski operator ne reemituje AXN, al’ nema veze, tu je internet, hehehe. 🙂 Eto, ja nemam pojma gde jeste ili je bila Atlantida, jer su me samo sludele knjige na tu temu. Zanimljivu temu si stavila u ovaj post! Kiss 🙂

    P. S. Ovo je drugi komentar na istu temu, jer se nisam prijavila da nisam spamerka, pa sam kuckala ispočetka novi komentar.

  3. Ima puno intrigantnih knjiga o Atlantidi. Sama serija nije toliko za preporuku, koliko mi je bio intrigantan lajt motiv.
    Piri Rajs sa svojom neverovarnom biografijom me ustvari fascinira.

Comments are closed.