Granice Dušanovog carstva

Letovanje u Grčkoj - Morunac ili Zagora

Dušanovo carstvo – granice, ispravna karta

Povod za ovaj tekst je karta koja je nedavno postavljena i deljena u okviru jedne Facebook grupe koja se bavi srpskom istorijom.

Evo te karte:

Dušanovo-carstvo netačna karta

Karta se nalazi i preuzeta je sa Wikipedie (srpska i srpskohrvatska verzija). link
Naslovljena je – Српско царство 1360. године, у време цара Уроша, са територијама обласних господара, autor Panonian

Kao mali uvod za sve one, koji su prvi put namerno ili slučajno svratili kod mene i čitaju ovaj tekst navodim sledeće: ja sam po profesiji lingvista i bavim se, između ostalog, izradom prvog online srpskog rečnika porekla i značenja reči i izraza (možete pogledati ovde).

Traganje za poreklom i značenjem starosrpskih reči  kao i proučavanje istorije srpskog jezika podrazumeva traganje za istorijskim izvorima, čitanje, što je moguće više, starih i originalnih izvora.

Morunac, Krstopolje – stari srpski gradovi na teritoriji  Grčke – Dušanovo carstvo

I tako, nekim sticajem okolnosti počne da mi se pojavljuje prilično često ime grada Morunac ili Krstopolje u Trakiji.

Stefan(Dušan) je želeo da dobije vizantijske gradove zapadno od Krstopolja koji su Srbi tada zvali Morunac… gradovi su se imali predati onome kome ini budu hteli …jer je u svakom gradu bilo grčke i srpske stranke… str. 219  K.Jiriček Istorija Srba I

Matiji Kantakuzenu , sinu sacara, ustupljena beše bogata primorska ravnica pod Rodopom od Dimotike do Krstopolja kao pogranični zid prema Srbima. Str. 224

I gde se nalazi taj grad na granici sa Vizintijom?

Kavala, stari srpski grad

Tamo gde mnogi Srbi provode svoja vrela leta – Kavala preko puta Tasosa se nekada zvala Morunac, Krstopolje, Hristopolje.

Ovi podaci zaista nisu ekskluzivni, samo nisu baš tako često navođeni. Osim toga dovode u pitanje verodostojnost karte sa početka teksta.

Zato prilažem drugu, verodostoju kartu Dušanovog carstva, strelica pokazuje grad Morunac ili Krstopolje:

Hristopolje, Morunac Kavala - despotovina Ugljesiina
Hristopolje, Morunac Kavala – despotovina Ugljesiina

Ova karta je iz dela Srbi i Turci XIV i XV veka S.Novakovića (nepravedno optuženog da je bio Srbomrzac, to je druga priča).
Karta se odnosi na isti period, posle smrti cara Dušana a pre bitke na Marici. Jelena, udovica cara Dušana je upravljala delom nekadašnjeg jedinstvenog carstva, čije se sedište nalazilo u Seru. Njena uprava je bila samo formalna, dok je čelu bio despot Uglješa.

A da ne bude da navodim samo domaće izvore (iako K.Jiriček  svakako  ne spada u domaće), idemo dalje.

Ostajemo na teritoriji današnje Grčke, idemo malo zapadnije.

Da li znate gde je Zagora?

Zagora srpska-istorija-Grcke
Zagora – srpska istorija Grcke

Istorija Grčke , Cambridge University Press , pogledajte sami.

… u Epiru i  Tesaliji žive  danas neki “Vlasi” a ranije u tekstu se pominje da su isključivo ti isti Vlasi naseljavali taj deo Grčke.  Pa eto materijala za sve one koji premišljaju kad su Srbi došli, pa Kelti jesu Srbi – nisu i, kao što rekoh, priči nikad kraja.

Možete svariti i do Wikipedije, nema verzije na srpskom, to verovatno nije bitno za našu istoriju, tu su drugi jezici – Zagora, iako je smeštaju tek u 13 vek.
The name Zagora comes from the Slavic term Zagorije which means, behind the mountains. vidi zamorje

Zagora je u oblasti Volosa, radi lakše orijentacije.

Da ne dužim priču, mnogo toga je zaista prekriveno tamom, razni velovi su se obavili oko istorije Srba i srpskog jezika, velovi tame namerno bačeni iz interesa, neznanja, nemara, svega tu ima.

Pročitajte još: Srbulje – Vuk Karadžić i trgovina starim srpskim knjigama