amajlija

  amajlija – imenica, ženski rod

  značenje reči amajlija:

  • predmet (sa zapisom ili bez zapisa) koji štiti od nesreće, bolesti, uroka ( kod Turaka često rombičnog oblika)

  sinonimi: amulet, zapis, talisman

  Rečnik SANU

  Čarodejstvo je stara srpska reč koja ima i značenje amajlije.

  Reč se nalazi u Vukovom Rečniku – hamajlija (amajlija)

  хама́јлија  [ амајлија ], *  f.

  1. запис или чини какве, што се носе уза се, н.п. хамајлија од пушке, од главобоље, од грознице и т. д. , der Talisman, signum magicum. [vide запис   1 ].
  2. она кесица или кутијца што се у њој носи запис, das Talisman-Kästchen, capsula servando signo magico: Сарајлије златне хамајлије , | Што ђевојке носе у њедрима .
  3. eine Ar tApfel, maligenus [pirus malus L var.].

  amajlija poreklo značenje reči

  Poreklo reči:

  turskihamaliye/ hamail

  istog značenja kao u nas …

  osn. značenje –  kaiš od sablje na kome sablja visi kad je opasana

  A. Škaljić, Rečnik turcizama

  Primeri upotrebe:

  Јер, ако се тај знак, ако не цео, а оно бар један и најмањи његов део не види, он нема снаге да заустави и одбије моћ урока. Ово важи махом за амајлије које се обично носе обешене о врату или испод пазуха.

  Чињеница је да крију неке поступке у справљању одређених амајлија, али зато без устручавања говоре од чега се праве и како се носе. Многе амајлије се израђују на веома примитиван начин, који у себи сигурно крије одређену …

  Pročitaj: sva značenja i poreklo reči – čik

  Takođe se veruje da ova amajlija gubi moć ukoliko se ne skida u toku seksualnog odnosa ili se nosi sa sobom u toku neke krađe ili sličnog prestupa. Ukradena ili pozajmljena, ova amajlija nema nikakvu moć.

  Да би се дете заштитито од злих очију које могу да изазову болест па чак и смрт, има много обичаја и амајлија с дејством заштите. .Тамњан, (бели лук и неки црвени предмет, кончић или крпица) то су …

  Нарочито су у великој части хамајлије у исламском свету. Арабљани код којих је и поникао ислам носили су хамајлије од најранијих времена као заштите самих себе, своје стоке и својих кућа од напада злих бића и нарочито …

  Овакове збирке амајлија носили су у сашивеној и везеној кесици преко врата, па испод лијевог пазува, или у скованој металној кутијици, која је ишарана и поткићена трепетљикама.

  Synonyms:
  amulet, zapis, talisman
  Tags: turcizam
  « Back to Glossary Index