Skrupul, bez skrupula, beskrupulozan, značenje – kako nastaju reči

Skrupul, bez skrupula, beskrupulozan – šta znači?

Postoje reči koje se ne nalaze u prosečnom fondu reči današnjih govornika.  Potrebno je ponekad i da pogledamo u rečniku šta te reči znače, deluju tako strano i bez smisla da ih je teško zapamtiti.

A takve reči obično imaju zanimljivu priču o nastanku ili možda još znaimljiviju o poreklu, kako su nastale, iz kog jezika potiču.

Skrupul, bez skrupula, beskrupulozan, srodne reči, odnosno izvdene iz iste osnove su odličan primer

Kamičak u cipeli

Znate li onaj grozan osećaj kad  je neki, ma koliko mali bio, kamičak upadne u obuću. Osećaj je irititantan, nije to bol, samo nešto nije kako treba. Ne možete da hodate opušteno, zastajkujete sve dok ne ne nađete zgodno mesto da zastanete, sednete i  izbacite taj kamičak iz obuće.

Skrupul  je upravo to – kamičak, mali kamen (koji je ušao u obuću).

Skrupul – značenje

Imati skrupula znači: imati moralni  ili etički stav, principe, biti precizan, oprezan u iznošenju svojih stavova, sa čistom savešću, imati principe kojih se držimo.

Bezskrupulozan – značenje

Znači  sve suprotno od navedenog

Kao kada hodamo bez pominjanog kamička u cipeli, spontano, lagodno ne razmišljajući ni o čemu.

Dok je kamičak u cipeli, oprezni smo, razmišljamo kako ćemo hodati da se ne povredimo, zastanemo s vremena na vreme, razmislimo o situaciji i kako da se rešimo problema (čitaj kamička) koji nas bode, bocka, muči.

Beskrupulozan znači: biti neoprezan, bez savesti, delati bez zadrške, moralnih i etičkih principa, jednostavno – bezobzirno se ponašati, drsko pa  nemoralno.

Pročitaj: Astrologija, astronomija – značenje i nastanak reči

skrupul značenje

Skrupul – poreklo reči

Reč je skrupul je zvanično novolatinska, dakle njeno poreklo se smešta u srednji vek. Prvi zapisi se datiraju u 15-16 vek. Postoji doduše zapis da je je reč upotrebio prvi Ciceron, rimski pravnik i državnik u jednom od svojih govora. link.

Opisiviao je čoveka koji hoda sa kamičkom u obući, čoveka koji hoda oprezno za razliku od onih koji hodaju ne razmišljajući niočemu.
Ovde dolazimo do osnovne reči

lat. scrupus – oštar kamen

Dalje poreklo ove reči je prilično nejasno, bar tako stručna javnost kaže.
Doduše dovodi se u vezu sa praindoevropskom korenom *sqreu – rezati.
Starosrpski i praslovenski jezik imaju bolje objašnjenje porekla ove reči, koje poneki autori navode samo kao srodnu reč.

Straosrpski, praslovenski – krupa, zrno(hlebno, krupn), grad (padavina), mrva, mali komad nečega

Reč je sveslovenska, nalazi se u svim slovenskim jezicima uključujući i lužičko srpski.

Pade slana okolo Mostara, sitna krupa okolo Klobuka. nar. pesma Vuk
Krupa je prisutna i u toponimiji ; ime mnogih sela a i reka u Srbiji, Lici, Dalmaciji, Bosni, Hercegovini prema Rečniku, Daničić
Reč je preuzeta i rumunski, albanski
nemački Graupe, 15 vek- prekrupa, zrnasta ruda (vidi Duden rečnik navedeno slovensko poreklo) ili Grimov rečnik link.
Ima još smernica i srodnih reči koje bi se mogle pratiti kada je istorija nastanka ove reči u pitanju, odnosno starosrpske i prasloveske reči krupa. O tome nekon drugom prilikom.

Pročitaj još: Znak ampersand, et znak &