android

  android –  imenica, muški rod

  značenje reči android:

  • robot koji ima formu, oblik čoveka

  • operativni sistem; android platforma, operativni sistem koje je razvio Google

  droid – skraćenica od android

  Poreklo reči:

  grčki – androdes, kao čovek

  kasnolatinski oblik – androides

  andro (čovek) + -oid ( latinozovani grčki sufiks  – eides,  označava oblik, formu, kao …)

  Zanimljivo:

  Grčki sufiks – eides u osnovi ima  praindoevropski reč *weid-es – videti

  android značenje poreklo reči

  Primeri upotrebe:

  … постапокалиптични кошмар “Сањају ли андроиди електричне овце?” (1968; по мотивима овог романа Ридли Скот је 1982. године снимио филм “Blade Runner” који важи за један од најбољих научнофантастичних филмова али, упркос визуелној атрактивности, не домаша квалитете романа), …

  Pročitaj: značenje i poreklo rečiadware

  Футуристички ресторан на истоку Кине има необично особље: андроиди се бакћу са шпоретом, док роботи на точковима дочекују госте и услужују их!

  Роботи који изгледају као људи, али су у потпуности машине (андроиди), као Data из Star Trek cepијала“ или Ash и Bishop из Аlien cepијала,“ одражавају амбиваленцију: док сy Data и Вishop андроиди који помажу људе и служе …

  Он такође сматра да ће вештачка интелигенција андроида до 2029. достићи ниво једногодишњака. То би, по њему, требало да им омогући да преузму једноставније послове у војсци и хитним службама до 2031, што би им отворило врата за остваривање пуних грађанских права.

  Lista najpopularnijih android telefona za 2014, napravljena na osnovu AnTuTu aplikacije, jedne od vodećih za merenje jačine, brzine i performansi telefona i tableta, nije mnogo iznenadila.

  .. испада да су андроиди нешто што је измакло њиховој контроли, тј. неки својом главом мислећи роботи којима госпођа није успела уградити левичарске чипове. Андроид је, по госпођиној дефиницији, десничар.

  Synonyms:
  droid
  « Back to Glossary Index