broć

  broć, imenica, muški rod

  broć, značenje reči:

  •  vrsta biljke, Rubia tinctoria, u srpskom  narodu se broć koristio za dobijanje crvene boje

  izraz:

  tandara broć

  primeri upotrebe:

  Pođu žene u planinu da traže divljega broća. Nar. pripovetka, Vuk

  Млади броћ се може брати чим снег окопни. Изданци за само неколико топлих дана набујају и порасту.

  Почетком 19. века енглески произвођач боја Џорџ Филд развиће поступак прераде корена броћа, мешајући прах најпре са стипсом, потом с алкалијама. На овај начин смањује растворљивост бојених материја, ствара постојан пигмент јаче црвене боје.

  Po magiji bilja, crvena boja je prisutna u tom obredu i time što se pokojnik pokriva crvenim čaršavom, a uz noge mu se stavljaju crvene čarape od pletiva bojenog broćem.

  Poreklo reči:

  broć,  starosrpska reč

  Daničić smatra da je reč nastala od korena bahr – vrteti se sijati

  *bher – praindoevropski koren u značenju sijati se;

  U osnovi reči braon i brineta u drugim evropskim jezicima, kao i bright eng. –sjajan

  *brotjь – praslovenski

  broć  je ekvivalent za purpur

  poljski –  broczyć, tamno (purpurno) crvena boja; krvariti

  češki –  brot

  windisch: brociti jajca (= Eier farben), poln. brocz-yc {= besudeln, sich bespritzen mit Blut), bohm. brut’ (:= rother Saft, Purpursaft) u. s. w.

  izvedene reči – broćište, mesto gde raste broć; braća, riđokosa žena Lika; izbroćine, ono što ostane od broća kad se već jednom bojadisalo, Vuk;

   

  Interesantno:

  broć biljka značenje-броћO broću je opširno pisala zaboravljena srpska etnografkinja Jelica Belović – Bernadzikovskalink

  u delu:

  Srpski narodni vez i tekstilna ornamentika, 1907:

  Broć (Krapp, Rubia tinctoria) rastao je u svim našim krajevima, pa su vrle naše vezilje i tkalje svaka imala svoj zasebni broćnik.

  U Srbiji su to radile samo bojadžije. Spremanje boja za to bijaše u Srbiji bojadžijska tajna.

  Pogledaj: kako je reka Lepenica dobila ime

  Boja (dobijena od broća – jarko crvena) je stalna i pre će se tkanina raspasti, nego što će boja pustiti, veli svijet. Broćem boje i svile i pamuk. Ta šarena tkiva slobodno i u sapunu peru.

  Fridrih Fišbah čuveni nemački stručnjak za tekstil i dizajn s početka 20 veka u svojim delima, bavio se tekstilom Južnih Slovena i o broću navodi, citat i prevod iz navedenog dela:

  Jedino snažno bojenje Egipćana može da se isporedi sa onim u jugoslovenskih ornamenata. Ne usuđujem se da zađem na mračno polje seobe naroda, pa prepuštam da drugi opravdaju ili zabace hipotezu, po kojoj su iz prakolijevke ljudskog roda Egipćani pošli jugo-zapadnim putem a Sloveni sjevero-zapadnim.

  Ali, može se reći da su južni Sloveni recepte za svoje izvrsno bojenje broćem i za svoju izradu zlatali i srmali donijeli sobom.

  Pri kraju XVIII vijeka uvozili su slovenski broć u Tursku za fine turske radove, pod imenom „alej-zari“.

  Crvenu boju dobiva narod osobito lepu od broća.

  Broćem su bojili već stari Sloveni u petom stoljeću. U srednjem vijeku bijahu slovenske svilene, crvene tkanine broćeve boje, zlatom protkane, pa su kitile sjajne kraljevske dvorove velike Poljske, Rusije, Srbije, Hrvatske a odnosili su ih i stranci Švedi, Njemci i drugi.

  Veselin Čajkanović – Rečnik srpskih narodnih verovanja o biljkama

  broć – ... je upotrebljavan za spravljane crvene boje; svakako s obzirom na jaku magičnu snagu crvene boje postao je i broć vrlo jak apotropajon (bilo koji predmet koji, prema narodnom verovanju, rasteruje loše uticaje, uroke i nesreću).

  „Na putu mu broć i glogovo trnje.“ – kaže se o vampiru i uopšte o svakome za koga nismo radi da dođe. ..

  Synonyms:
  pupur, crven
  « Back to Glossary Index