jelen

  jelen – imenica, muški rod

  značenje reči jelen:

  • životinje iz reda papkara; lat. Cervidae; glavana karakteristika su rogovi koje imaju mužjaci; u ovu porodicu životinja spadaju jeleni, irvasi I losovi

  • divlja životinja što preživa i ima granate rogove, žensko se zove košuta, Daničić Rečnik

  Primeri upotrebe reči:

  Gde jeleni sa košutama planduju…

  Zaigra se mlada niz svatove kao jelen od godinu dana.

  Јелен је у земљама византијске културе приказиван у различитим контекстима.167 Од почетака византијске уметности јелени пију воду са извора мудрости, што је симболика преузета из Псалма XIII.

  Pročitaj: kako je nastala reč Šabac

  Скити су веровали да јелени преносе душе умрлих на онај свет. Преци, жи вотиње и људи штите род у борби; касније то чине као митска бића, којима обилују и српска предања. Јелен  је био света животиња.

  U šumama jeleni prave štetu guljenjem pupoljaka i mladih izbojaka, guljenjem kore sa stabla zubima i rogovima. Jede koru i list.

  Poreklo reči:

  Reč je sveslovenska, starosrpska i praslovenska *elenь

  staroslov. – ѥлень

  praindoev.  – *elen-

  Zanimljivo:

  Od starslovenskog oblika razvila se i reč  za mladunče jelena – lane

  Jelen, los – Hirsch

  Hirsch, der je savremena nemačka reč za jelena. Međutim postoji još jedna reč u nemačkom jeziku za ovu životinju a to je das Elenthier ili jelen životinja; ovaj oblik se razvija u elen(d)/Elen

  Zanimljivo:

  jelen-poreklo-srpske-rečiElen, Elch odnosno los je u srednjem veku bio prisutan na današnjij terirtoriji Nemačke naračito na severu u oblasti Pruske, gde je bio zastupljen veliki procenataslovenskog stavništva – danas, Lužički srbi

  Vidi Duden Etimološki rečnik – Elch

  savremena nemačka reč Elch, der – Alces alces, los link

  Poreklo ove reči je apsolutno vidljivo, preuzeta je iz slovenskih jezika.

  Eland   holandska reč, odnosno  stariji oblik elo/X vek, kao i oblik elen, elandlink

  eland – engleska reč, koja se odnosi na južnoafričku antilopu, koja poseća na jelena, doneli su holandski  doseljenici u taj deo Afrike.

  Uobičajeno je da se ne povezuje ni sa jednim slovenskim jezikom, kao izvorom reči, već sa baltičkim jezicima odnosno litvanskim – elnias, što baš nema mnogo logike, niti je zasnovano na istorijskim činjenicama.

  Elk je engleska reč za vrstu jelena – los.

  Elain, alanod –  starovelški jelen

  Jelen je rasprostranjen na gotovo celom Evroazijskom kontinentu i smatra se da je bio jedna od prvih životinja, prepoznata kao idealna za lov.

  Kao odrednica se uzima crvenkasto-braonkasta boja krzna. Mnogi etimolozi smatraju da je upravo osnova *el- opisana boja.

  Pročitaj: kako je nastala i šta znači reč mantika

  « Back to Glossary Index