jelen

   

  imenica, muški rod

  značenje reči jelen:

  • životinje iz reda papkara; lat. Cervidae; glavana karakteristika su rogovi koje imaju mužjaci; u ovu porodicu životinja spadaju jeleni, irvasi I losovi

  • divlja životinja što preživa i ima granate rogove, žensko se zove košuta, Daničić Rečnik

  Primeri upotrebe reči jelen:

  Gde jeleni sa košutama planduju…

  Zaigra se mlada niz svatove kao jelen od godinu dana.

  Јелен је у земљама византијске културе приказиван у различитим контекстима.167 Од почетака византијске уметности јелени пију воду са извора мудрости, што је симболика преузета из Псалма XIII.

  Скити су веровали да јелени преносе душе умрлих на онај свет. Преци, жи вотиње и људи штите род у борби; касније то чине као митска бића, којима обилују и српска предања. Јелен  је био света животиња.

  U šumama jeleni prave štetu guljenjem pupoljaka i mladih izbojaka, guljenjem kore sa stabla zubima i rogovima. Jede koru i list.

  Poreklo reči jelen:

  Reč je sveslovenska, starosrpska i praslovenska *elenь

  staroslov. – ѥлень

  praindoev.  – *elen-

  Zanimljivo:

  Od starslovenskog oblika razvila se i reč  za mladunče jelena – lane

  Jelen, los – Hirsch

  Hirsch, der je savremena nemačka reč za jelena. Međutim postoji još jedna reč u nemačkom jeziku za ovu životinju a to je das Elenthier ili jelen životinja; ovaj oblik se razvija u elen(d)/Elen

  Zanimljivo:

  jelen-poreklo-srpske-rečiElen, Elch odnosno los je u srednjem veku bio prisutan na današnjij terirtoriji Nemačke naračito na severu u oblasti Pruske, gde je bio zastupljen veliki procenataslovenskog stavništva – danas, Lužički srbi

  Vidi Duden Etimološki rečnik – Elch

  savremena nemačka reč Elch, der – Alces alces, los link

  Poreklo ove reči je apsolutno vidljivo, pruizeta je iz slovenskih jezika.

  Eland   holandska reč, odnosno  stariji oblik elo/X vek, kao i oblik elen, elandlink

  eland – engleska reč, koja se odnosi na južnoafričku antilopu, koja poseća na jelena, doneli su holandski  doseljenici u taj deo Afrike.Uobičajeno je da se ne povezuje ni sa jednim slovenskim jezikom, kao izvorom reči, već sa baltičkim jezicima odnosno litvanskim – elnias, što baš nema mnogo logike, niti je zasnovano na istorijskim činjenicama.

  Elk je engleska reč za vrstu jelena – los.

  Elain, alanod –  starovelški jelen

  Jelen je rasprostranjen na gotovo celom Evroazijskom kontinentu i smatra se da je bio jedna od prvih životinja, prepoznata kao idealna za lov. Kao odrednica se uzima crvenkasto-braonkasta boja krzna. Mnogi etimolozi smatraju da je upravo osnova *el- opisana boja.

   

  « Back to Glossary Index