pišmaniti se

  pišmaniti se – nesvršen glagol

  značenje reči pišmaniti se:

  • predomišljati se, nećkati se, kolebati se, biti neodlučan najčešće iz hira

  popišmaniti se, svršen glagol:

  značenje reči popišmaniti se:

  • iznenada, naglo promeniti odluku, ponašanje, stav

  poreklo reči:

  tur. – pisman

  persijski – piešiman

  pišman, pišmanluk – kajanje

  primeri upotrebe reči (po)pišmaniti se:

  On navodi da je car Iraklije početkom sedmog veka dozvolio Srbima da se nasele u oblast Soluna na mestu koje se i danas zove Srbica. Međutim, posle izvesnog vremena naši davni preci su se „pišmanili“ i odlučili da se vrate sa one strane Dunava odakle su i došli.

  Nego… kakva trka, ljudi! Bilo je svega, od dobrog trkanja do loših odluka vozača i timova. Kiša koju su svi predvideli malo se pišmanila

  Pogledaj: šta znači reč baldisati

  Sedam dana pred štrajk sindikat se pišmani. Tačnije poslodavac se pišmanio. Kao pristali su na naše uslove. Barem do naredne prilike, za dve godine kad se ugovori ponovo revidiraju.

  Jedan govoraše o tom, kako su se dvoje ljubili, pa kako su se popišmanili, drugi kako se drugih dvoje imaju rado; a treći se izplete veleć, da se iz tog ništa ne će izleć – a svi se dadu u smieh.

  Bonus:

  batlija – poreklo i značenje reči

  pišmaniti se batlija turcizmi značenje

  Ja putujem u Carigrad – rekoh odlučno i nešto jačim glasom – a ti ako si se popišmanio, možeš da se vratiš. Poklanjam ti konja! – Ne znam zašto bih se popišmanio, efendijo?

  Naravno da jesam. Doduše, gradnja je malčice zapela, investitor se i ktitor malčice popišmanili, ali svi su izgledi da ćemo, u najskorije vreme, nastaviti punom parom.

  Synonyms:
  predomišljati se, nećkati se, kolebati se
  Tags: turcizam
  « Back to Glossary Index