Slobodan

  Slobodan – muško ime

  Sloba, Slobdanko, Boban; Boba – varijante i nadimci

  Slobodanka, Sloboda – žensko ime

  značenje imena Slobodan:

  • slobodan, ko je svoj

  – vidi poreklo reči

  Slobodan je jedno od retkih imena  kojima se može unazad precizno pratiti trag u srpskim imenoslovima, – nije starosrpko ime, datira iz 19 veka.

  slobodan jovanović uroš predić
  Slobodan Jovanović, ulje, Uroš Predić

  foto

  „Retki su slučajevi da je poznata i godina nastanka nekog imena.

  Tako je kod nas poznat slučaj Vladimira Jovanovića pogledaj, koji je (1869) svom sinu dao ime Slobodan pročitaj a kćerci ime Pravda i od tada se ona mogu pratiti u srpskom imenoslovu.

  Srpski imenoslov, Velibor Lazarević. Str 70/187

  Znamenita ličnost i autoritet koji je imao prvi poznati nosilac ovog imena, Slobodan Jovanović uveliko je doprinela popularnosti imena Slobodan (žensko ime Pravda nije prihvaćeno u narodu).

  Pogledaj: kako je nastalo i šta znači ime – Ilija

  19 vek je obeležilo buđenje srpske samosvesti i borbe za slobodu, pa tim povodom Tihomir Ostojić u svom delu Srpska narodna imena, Kalendar manastirske štamparije za prostu 1895 godinu, u kome je i prvi put zabeleženo ime Slobodan, navodi:

  „ Ovaj spisak imena pokazuje da se u XIX veku, u doba narodnog buđenja, nastojalo da naš antroponimijski sistem dobije nacionalnu boju, pa su zato u njemu imena isključivo slovenskog porekla.

  Za njihovu autentičnost autor kaže:

  – Nijedno ime nije izmišljeno, da se za svako može potvrditi da je bilo i da ima čeljadeta i čeljadi koja se tako zovu,“ M.Grković, Rečnik ličnih imena kod Srba, I deo, str. 14

  poreklo reči

  sloboda – starosrpska, praslovenska i sveslovenska reč *sveboda; svoboda

  od reči – svoj, koji pripada sebi a ne drugima, nije rob link

  « Back to Glossary Index