Timok

  Timok – vlastita imenica

  Značenje reči:

  Timok (lat. Timacus) je reka u istočnoj Srbiji. U stvari Timok je skup reka sa istim imenom i pridevom ispred (Crni, Beli, Svrljiški, Trgoviški Timok, Veliki Timok). Od izvora Svrljiškog Timoka do ušća Velikog Timoka u Dunav ima 203 km.

  Reka teče kroz Srbiju, a poslednjih 15 km predstavlja granicu Srbije i Bugarske. Ušće se nalazi na nadmorskoj visini od 28 m, što predstavlja i najnižu tačku u Srbiji. Timok je deo Crnomorskog sliva sa protokom od 24 m³/s, a može da dosegne i 40 m³/s. Timok je desna i poslednja pritoka Dunava U Srbiji.

  izvor: wikipedia

  Reč se nalazi u Vukovom rečniku:

  – naziv granične reke između Srbije i Bugarske

  – oblast oko reke

  Poreklo reči:

  Po Mladenovu i Georgievu naziv reke Timok je:

  supstrat (ostatak, nasleđe) tračkog jezika i prvobitno se odnosio samo na Crni Timok:

  tračanski – *təmakua, tamna voda

  Sličnost sa starosrpskom i staroslovenskom reči tma – tama objašnjava se zajedničkim indoveropskim zajedništvom i poreklom tračkog i slovenskih jezika.

  Latinski naziv reke je bio Timachus, odnosno starogrčki – Τίμαχος (Tímakhos).

  U osnovi:

  * teh₂- teći

  timok poreklo reči
  Timok – tamna voda

  Interesantno:

  Naziv reke Vardar, nastao u davnini od balkanskog jezičkog supstrata (staromakedonski iz vremena Filipa i Aleksandra Makedonskog) znači takođe crna voda.

  *suard-ari

  Pogledaj: kako je nastalo ime grada Negotin

  Primeri upotrebe reči:

  Veliki Timok predstavlja poslednju pritoku Dunava u Srbiji. Ušće reke nalazi se na 29 m nadmorske visine, što predstavlja najnižu tačku u Srbiji. Reka ima dužinu od 88 km u čijem se toku javlja potočna pstrmka, šljivar, mrena, klen, krkuša, pior i bodorka.

  Beli Timok nastaje spajanjem Svrljiškog i Trgoviškog Timoka. Teče ka severozapadu gde se nakon 51 km toka spaja sa Crnim Timokom. Od riba na reci se lovi klen, skobalj, mrena, bodorka i krkuša.

  Crni Timok izvire na Kučajskim planinama. Nakon toka od 84 km spaja se sa Belim Timokom. Posebno se ističe po potočnoj pastrmki, ali ima i klena, i bele ribe.

  Ево нас у Зајечару који се шири на красној равници где Црни Тимок у Бели утиче, и, пошто смо одсели у механи, макар код Темељка, — где нас обично одмах предсретају, у име добродошлице, красном водом у неопраној чаши, и , пуним …

  Vila, List za zabavu, književnost i nauku, 1886 Više o reci Timok , 19vek – link

  « Back to Glossary Index