Zašto je Deda Mraz debeo i nosi smešno crveno odelo

Deda Mrazovo odelo kroz istoriju

Zašto Deda Mraz izgleda tako debelo, nezdravo, zašto je obučen u smešno crveno belo odelo.

Deda Mrazovo crveno odelo
Deda Mrazovo crveno odelo

U današnje vreme, kada je moderno biti osvešćen i angažovan, javljaju se glasovi, koji se bore da se zabrani Deda Mraz kakvim ga danas znamo, pošto utiče negativno na decu.

U vreme kada gojaznost postaje sve veći problem u razvijenim zemljama, ima nekih koji smatraju da je za to kriv Deda Mraz, sa svojim velikim stomakom!!!

Da se vratimo na prve prikaze Deda Mraza.

– Kako je Deda Mraz dobio crveno odelo

Sredinom 19-og veka američki ilustrator Thomas Nast, inače nemačkog porekla, za čuveni magazin Harper’s Weekly je preuzeo zadatak da ilustruje Deda Mraza.

Najpre ilustracije nisu bile u boji, zatim se Nast odlučio da ga obuče u smeđe krzno, toplote radi, ali se to urednicima nije dopalo. I tu u igru ulazi crvena boja.

prvi Deda mraz

Dakle ipak, nije Coca-Cola ta koja je obukla Deda Mraza u crveno, samo ga je širom sveta promovisala, napravivši jednu od najuspešnijih marketinških kampanja.

Pošto je prodaja bila dobra uglavnom u letnjim mesecima i Coca Cola je našla svoje mesto kao hladno osvežavajuće piće. Da bi ustalili prodaju tokom cele godine, iz kompanije su izbacili slogan “Thirst Knows No Season” – žeđ je prisutna u svim godišnjim dobima, uzeli lik Deda Mraza za promociju i ostalo je istorija.

Sledilo je nekoliko umetnika, koji su, svako na svoj način, doprineli stvaranju ovog današnjeg, globalno poznatog lika Deda Mraza.

– Zašto je Deda Mraz debeo

Nije uvek bilo tako tokom istorije. U Evropi je ranije prikazivan i kao patuljak i kao visok i suvonjav.
Odgovor koji sam ja našla je da je to zbog opisa u čuvenoj pesmi

Twas the Night before Christmas Poem

The stump of a pipe he held tight in his teeth,
And the smoke it encircled his head like a wreath.
He had a broad face and a little round belly,
That shook when he laughed, like a bowlful of jelly!

Iako se ostali detalji iz pesme ne slažu, radi se o patuljku u pesmi, ostao je veliki, okrugli stomak i odgovarajuća debljina, uključujući nezdravo crvenilo na obrazima i nosu, za koje nije utvrđeno da li je od hladnoće ili visokog pritiska.

I tako, marketing i zaborav za Božić Batu. A kako je to  bilo nekad i šta je od odeće imao Božić Bata pročitajte ovde.

LEAVE A REPLY

Da li si dron? *