Tajne uspešnog predavanja, prezentacije, časa – osnovni elementi

Predavanje, prezentacije, priprema časa – osnovni metodološki elementi

Priprema časa, predavanja, prezentacije – kako održati uspešan čas, predavanje, prezentaciju, fore i fazoni , moglo bi se reći tajne zanata.

Postoji nekoliko zajedničkih stavki na koje je potrebno obratiti pažnju prilikom svakog javnog nastupa, bez obzira da li se radi o predavanju, prezntaciji, školskom času.

tajne uspešnog predavanja

Predavanje je ili dobro ili nije, najmanje je važno da li imate projekciju slajdova ili tablu i kredu, odnosno marker. Ipak, postoje neka pravila ili, možemo reći trikovi, koje bi svaki predavač morao da zna.

 

Tajne profesorskog zanata

1. Prostor

Retko kada ćete držati predavanje napolju, gotovo uvek je u zatvorenom prostoru. Ne možete unapred znati, pogotovu ne na prvom predavanju, ko će vam doći od slušalaca, kakvu publiku ćete imati, ali se možete i morate unapred upoznati sa prostorom.

Važno je, pošto morate ovladati prostorom. Morate biti Masters of the Universe , tog malog univerzuma, koji ćete kreirati za svoje slušaoce. Svako ko je stupio u taj mali univerzum, mora znati ko kosi a ko vodu nosi.

2. Kretanje

Najgora stvar, dobro, jedna od gorih stvari, koji možete da uradite sebi je da se zakucate za tablu ili projektor i da ne mrdate odatle.
Dobro napravljena prezentacija je svakako važna ali ne i presudna za kvalitetno predavanje.
Ako neko hoće da gleda šarene sličice, onda ode u bioskop, uključi TV, šara po netu.

Na predavanje je došao da nauči nešto. Posao predavača je edukatorski, znači predavač mora u svakom trenutku da se bori za pažnju svakog svog slušaoca – svaka druga postavka je pogrešna. Ako ne možete to da prihvatite manite se ćoravog posla i bavite se nečim drugim.
Posao edukatora nije da bude kino-operater, nego da prenese znanje.

Dakle, kretanje, ne znači marširanje i jurcanje po prostoriji, kao muva bez glave. U suštini ono treba da prati dinamiku predavanja. Uvek je bolje, ako želite da poentirate nešto na slajdu, npr. da promenu slajda izvršite neprimetno u toku razrade neke ideje, priče, stava, zatim da se udaljite od table i tek kada ste na distanci ukažete na sliku u kojoj ćete govoriti.

Uvek se mogu koristi i razne fore tipa, – obraćam se tebi, kao pojedincu, u prevodu izgleda ovako.
Udaljili smo se od table, zastajemo, okrećemo se prema tabli i pritom, se obratimo najbližoj osobi

– Kolega, zamolio bih Vas, da obratite pažnju na ovaj slajd, informaciju…

Time ste zadobili pažnju celog auditorijuma, pošto ko god da se nalazi u ulozi slušaoca, pati od sindroma učenika,  biću prozvan, da se ne obrukam.
Posle toga, nastavljate sa predavanjem, sem ako vidite da prozvani ima želju da nešto prokomentariše, što ćete naravno sa oduševljenjem prihvatiti.

Pogledaj: Kako napisati poslovnu novogodišnju čestitku

3. Govor tela

Obrati pažnju na govor tela, ne preteruj, odmereno, ali efektno.
Kao svaki master of the universe, koristimo se svim raspoloživim sredstvima da dopremo do slušaoca, a govor tela je veoma efektno sredstvo.

Ne maši rukama kao vetranjača, ali nemoj ni da stojiš kao kip. Govor tela pokazuje da smo kao riba u vodi, da poznajemo materiju i da smo srećni što možemo da podelimo znanje sa slušaocima.

Hodajte, naglo zastanite, napravite po neki okret, tu i tamo, uprite prstom, zamislite se ili se iznenadite. Pokažite emocije, da li se slažete sa tim što pričate, ili iznoste neki diskutabilan stav.

Podignite nekog slušaoca, pošaljite ga ispred table, slajda, da prokomentariše nešto, a vi sednite na njegovo mesto i odatle sagledajte svoj auditorijum, daće Vam svežu perspektivu o tome, ko i kolko je prisutan na predavanju.
Što znači, obratite pažnju i na govor tela svojih slušaoca, odmah ćete videti dali se dosađuju ili ne.

4. Glas

Koristite moć svog glasa. Bez urlanja i dranja, naravno.

Modulacija mora da postoji, pojačajte glas, naglasite ono što smatrate da je potrebno. Nećete bombardovati svoje slušaoce, samo golim činjenicama, napravite neku šalu ili ispričajte neku anegdotu i neka se oseti promena u tonalitetu glasa i u dinamici govora.

vizuelni kontakt
5. Eye Contact

Veoma je bitno da gledate svoje slušaoce u oči i da ostvarite kontakt. Svi mi volimo, kada nam se obrati posebna pažnja. Zato gledajte u oči i to što više slušaoca. Promena teme, slajda, je pravo vreme da promenite fokus na nekog drugog.

 

 

Pročitaj: Analiza sajta, bloga – kako povećati posetu

7 COMMENTS

  1. Ima ovde kod tebe zgodnih saveta. Mislim da je individualno kako će ko da ga reaguje kada ga predevač izvede pred širi auditorijum. Npr. ja takve predavače ne volim, niti volim to izvođenje pred tablu, platno projektora i sl. A ne sviđa mi se ni da odgovaram na prozivke. Uvek sam se uključivala samo onda kada sam osećala potrebu za tim. Takvi predavači su na mene često ostavljali utisak da su kurčeviti bez dobre podloge. Mislim da je glavna stvar da znaš kome se obraćaš tj. ko ti je publika i da se kao predavač prilagodiš tome.

  2. @Milko @Zverko – Isto pitanje, pa i isti odgovor. Niste pažljivo čitali, a boldovano je:

    obratite pažnju i na govor tela svojih slušaoca
    Sa malo iskustva odmah se uoči, ko je pogodan za izvođenje na tablu ili gde god a ko nije. Znači, Zverko, sigurno bih te provalila i ne bih ni pokušala nešto slično.
    Za tebe ne znam MIlko, odlučila bih na licu mesta.

  3. Prvo, Mamarilis, hvala na linku!
    Drugo, sjajan ti je post.
    Treće, trebaće mi.
    Četvrto, primenjivaću ove savete 😉

    I peto, jedva čekam serijal tih fora i fazona 🙂

  4. Mislim da sam čak i spominjao tu epizodu (o nekom predavanju koje sam nedavno slušao) – tema ultra interesantna, veoma dobro potkrepljena NOVIM činjenicama, bogato ilustrovana inventivnom video prezentacijom…itd Ali predavač ima jednoličan dogosilazni ton koji tako uspavljuje da na kraju poželiš da imaš čačkalice za očne kapke. Strahota! Mislim da tu ipak ima i talenta, bolje reći – antitalenta – većina može da nauči, neki su prirodno talentovani, a neki bolje da ni ne pokušavaju.

  5. Slažem se sa tobom u potpunosti. Podsetio si me na jednog profesora, koji je govorio da se edukator isključivo rađa, da je to talenat, da se ne može naučiti. Tajne zanata, smatrao je samo klasifikuju, ono što urođeni talenti, rade po osećaju. Stvar je po meni, ipak malo diskutabilna, nešto čovek može i da nauči ako se potrudi. A glas, kao što rekoh, moćno oružje u svakom predavanju ili prezentaciji.

Comments are closed.