Analitika, analiza bloga ili sajta – osnovne kategorije

Analitika – kako povećati posećenost bloga, sajta

U prethodnom tekstu sam  vam predstavila neke od osnovnih tipova WordPress tema.   Ono što je u ovoj fazi našeg druženja veoma važno je da ne donosite nikakve odluke u vezi vašeg bloga ili sajta, nikako ne još.

Predlažem da se družimo i dalje. Ko zna, neki će odustati, neki će ostati. Poenta, koju nikako ne smete da smetnete sa uma da ste vi sami i vaše zadovoljstvo u blogovanju, važniji od svega. Takvima među vama preporučujem da ostanu verni sebi, po svaku cenu a ovako usput, pokupe neke fore i  fazone o kojima ću pričati.

Oni drugi, kojima je blogavanje ili sajt povezan sa nekim profesionalnim uslugama, oni koji vole da se igraju i istražuju – pa nebo  je granica, toliko tema za razradu. Web pruža neverovatan broj besplatnih mogućnosti, na nama je samo da istražujemo, učimo i odabermo.

Izbor blog teme – wordpress

Kada smo razmatrali šta je to najbolje za naš blog ili sajt, da li je to magazine, portfolio ili klasična blog tema, to je ona faza, kao da  smo ušli u neki veliki šoping centar, šetamo, razgledamo izlog, i – tras, ugledali smo fantastičan džemper, ma nešto o čemu smo odavno sanjali. Onako savršen, lep, predivne žute boje pa sa šljokicama 🙂

Molim, žuto? Da li žuta boja odgovara našem tenu, da li uopšte imamo garderobu koju možemo kombinovati sa tim džemperom? Možda je isuviše elegantan za našu sportsku garderobu. Hoću da ga kupim pa makar čamio u ormanu i nikad ga ne obukla? Koliko god da to blesavo zvuči – mi smo sad u toj fazi.

Vreme je da se vratimo kući, razmislimo, pre toga da pospremimo orman, odbacimo nepotrebne stvari, sve lepo presložimo i onda sednemo da donesemo odluku, a to će potrajati ako želimo da to bude mudra odluka.

Još jedan izuzetno važan preduslov, pre nego što nastavimo – sujeta je zabranjena, ne postoji; mi smo ovde da nešto naučimo,  to jedini motiv. Dogovoreno?

Pročitaj: Blogeri, džiberi, eksperti, laici

Procena poste na blogu ili sajtu

Da bi raspremili orman, vodim vas na mesto gde ćete viditi kako vaš orman izgeda. To je sledeća adresa:

besplatna analitika sajta SimilarWeb
similarweb

Ako niste verovali da postoji Veliki brat, koji zna sve što vi radite, vreme je da se upoznate sa njim a i da se malo sprijateljite.

Similarweb je online alat (tool) za procenu svake url adrese, odnosno, sajta, bloga. Kad kažem procenu, znači rezultati se zaokružuju, nisi 100% tačni. Međutim toliko su precizni da možemo da im damo oko 5% plus, minus da pogreše.

Važno: Similarweb nije pretraživač. U predviđeno polje moramo da upišemo tačnu i kompletnu adresu, sajta koji pretražujemo.

Uzećemo primer Politike. Adresu http://www.politika.rs/ kopiramo i prebacujemo je polje u predviđeno za to (paste).

Osnovni pojmovi web analitike

Da vidmo šta smo dobili:

analitika-posete sajta primerGlobal Rank– to bi bilo mesto na svetskoj top listi posećenosti sajtova

Country Rank – isto to, samo se top lista odnosi na Srbiju

Sledeća stavka  nam nije bitna za sada. Idemo dalje!

Traffic Overview– pregled poseta i aktivnosti na sajtu (blog svejedno, tretman je isti).

To smo mi, to je naš orman iz uvoda. Tom delu ćemo posvetiti pažnju, pošto je to ono na šta možemo da utičimo. Još jednom ponavljam. Nema svrhe razmišljati, jaoj mala mi je poseta, da li da pišem dalje ili ništo slično?

Naravno da ćete pisati dalje i dalje, dok god je to zadovoljostvo i uživanje. Ono što ja pokušavam da podelim sa vama i da vam objasnim je da navedene stavka mnogo  zavise od tehničkih i organizacionih elemenata na vašem blogu ili sajtu. Znači kvalitet vam je odličan, ne govorimo o tome.

Pričamo o tome da ćemo lakše složiti orman  ako bacimo stare stvari,  druge ispeglamo pre savijanja i slaganja, složimo po materijalu, boji i sl. Dogovoreno!

Šta je Engagegemnt

Idemo dalje, segment, koji izgleda ovako:

analitika-posecenosti-sajtaPrava stavka je ukupna poseta. Ja sam uzela primer jednog bloga, koji koristi sve te elemente koje sam pomenula, naravno uz sjajan sadržaj, ne zaboravite – koji i vi imate (samo niste dobro peglali). 🙂

Pokazatelji su dati na mesečnom nivou. Novi se objavljuju, kada se završi tekući mesec, posle par dana.

Total Visits – ukupna poseta

Avg. Visit Duration – prosečno  vreme koje neko provede na vašem sajti

Pages per Visit – kad već dođe, koliko strana  pregleda

Bounce Rate – ne zanam opšte prihvaćeni prevod za ovaj veoma važan termin. Bounce znači odskočiti, kao kad bacite loptu pa ona odskoči. Meni je logičnije – zalutati. Da kažemo ovako – to je procenat posetilaca, koji su, su iz nekih razloga došli na vaš sajt ili blog, shvatili da su zalutali i otišli dalje.

Pošto je ovaj primer ima solidnu posetu 63.20k=63.200 na mesečnom nivou, uzećemo radi analize, neki drugi primer, baš blog je u pitanju.

posećenost bloga ili sajtaNa levoj strani  je grafički prikaz poseta u poslednjih 5 meseci. Kliknite na sliku da je bolje pregledate.  Ukupna posete je 1.20k ili 1.200 u oktobru. Poseta uvek opada u letnjim mesecima. Prosečno vreme posete je 1 minut i 3 sekunde, 1,39 strana po poseti i procenat zalutalih je 52.16%, što je odlično. Iz ovoga vidimo da ovaj blog ima svoju publiku, koja ga redovno prati i pročita svaki tekst do kraja.
Važno: kada se bolje predstavite Velikom bratu, on će biti bolji prema vama i više poseta će stizati, ne samo oni, koje vi pozovete – onda i raste Bounce Rate %.

Broj strana po poseti bi mogao da bude veći,  problem(uslovno rečeno problem) je možda u lošoj organizovanosti i preglednosti sajta – navigacija, kako to stručno zovu.

Bounce rate, tj mogućnost da neko zaluta je mnogo veća kako raste poseta sajtu i broj naslova, koje izbacujete. Tu negde oko 60-70% su cifre kojima treba težiti.

Znači, pogledajte kako vam orman izgleda, razmislite da li vam je to važno. Možda ipak želite onaj žuti džemper sa šljokicama sa početka priče, to je u redu.  Koliko sam ja takvih žutih, šljokičastih džempera promenila na svojim blogovima, a imam ih i još.  Lepo mi je bilo i to je to.  I takva odluka je sasvim u redu, to je lepota blogovanja, vaš blog – vaša pravila.

Iskreno se nadam da sam uspela da vam prenesem neke  informacije, fore i fazone  od kojih ćete imati koristi. Ako je tako, družimo se uskoro!