Kako odabrati WordPress temu – mali rečnik blogovanja

WordPress tema – pravilan izbor prema potrebama sajta

Umesto uvoda

Blogovanje je strast, zadovoljstvo, uživanje. To je suština od koje se ne sme odstupiti ni u jednoj  fazi blogovanja. Mene ta strast drži od 2009 godine i ni malo nije oslabila. Naprotiv!

Pošto sam ja u suštini svog bića edukator, prenošenje iskustva i znanja mi je u genetskom kodu, počinjem sa malom serijom tekstova o blogovanju. Pri  tome zaista mi ne pada na pamet da se upuštam u savete tipa – kako postati uspešan bloger (šta god to značilo). Suština mojih tekstova će biti u tome da podelim neka iskustva i saznanja, da upotrebim tu reč – o alatima (tools), pojmovima i sredstvima, koji su na raspolaganju  i koji blogovanje, kao iskustvo  mogu učiniti interesantnijim i kompleksnijim.

Da naglasim, nisam tehnički potkovana, sva moja iskustva i saznanja su zasnovana na samom blogovanju i samoedukaciji. Sigurna sam da  većina blogera odavno zna sve ovo o čemu pišem, ali eto, ne može da škodi.  Kao što sam napomenula osnovni smisao svakog edukovanja je bezrervno prenošenje znanja, veština i iskustava.

Pošto najbolje poznajem WordPress, kao korisnik, ograničiću se na tu platformu.

 

Vrste WordPress tema

U današnje vreme je WordPress ozbiljna platforma, koja pokriva mnogo toga, od ličnih blogova do ozbiljnih profesionalnih sajtova.  Divna mogućnost, koju ima ova platforma pruža je ta što možete da se igrate sa temama. Kad vam je dosadno, nemate inspiraciju a baš vam se ne kreči stan, moj savet – promenite temu na blogu.

Do sada ste sami naučili kako se to radi. Izbor tema je neverovatan, dobra stvar je ta što postoji opcija – preview, znači možete da pogledate kako bi vaš blog izgledao sa drugom temom, pre nego što je postavite.

Tema ima mali million, pitanje je kako izabrati.

Za početak suzite izbor na ove oznake (tags) u pretrazi:

 • Blog
 • Magazine
 • Grid/Portfolio

Pročitaj: Zašto se kaže ptičica kada se fotografišemo

Blog kao WordPress tema

 • Blog kao vrsta teme je najčešći izbor. Hronološki poređani postovi po datumu unosa, sidebar, odnosno leva ili desna kolona u kojoj se nalaze dodaci ili tačnije dodatni programi (widgets) za arhivu, kategorije, oznake (tags) i sl. To vam  stoji  na raspolaganju kod ove opcije. To je sasvim dobar izbor, to je osnovni izgled bloga.

Ako ste odlučili da se malo zabavite, moj savet vam je da u polje za pretraživanje u opciji teme, ubacite:

Magazin WordPress tema

 1. Magazine

To možete da uradite, kada odaberete opciju teme/appearance na svom blogu ili možete da odete na WordPress.org i da tamo uradite isto, ako samo ispitujete mogućnosti.
link

magazin besplatna WordPress tema
magazin besplatna WordPress tema

Evo, kako to izgleda:

Kao što sam već napomenula, kao korisnik WordPressa i autor par blogova, preporučujem ovu opciju.

Iako se broj korisnika ineterneta, koji pretražuju preko mobilnog telefona u odnosu na klasični kompjuter,  drastično povećava iz dana u dan, pa na prvi pogled izgleda da baš i nije bitno kako su postovi raspoređeni – to nije tačno.

Magazin teme, za razliku od klasičnih blog tema imaju mnogo više mogućnosti za prezentaciju vaših zapisa. Svi mi imamao tekstove, koje pokrivaju različite teme, zatim tekstove, koji su čitaniji od drugih ili možda one, na koje smo najviše ponosni.

Sa klasičnom blog hijerahijom  vi imate samo mogućnost da sa strane navedete najčitanije ili najpopularnije. Sa magazin temom vi sami pravite raspored, onoga što je vama važno i to ističete na prvoj strani.

Meni lično  je trebalo 100 godina, dok nisam prelomila i sa mog lepog, ušuškanog bloga, u mojim omiljenim  smeđe-pastelnim bojama, gde sam baš bila svoja, i tako to…., kao što rekoh dok nisam  prešla na klasičnu magazin temu.

A šta je presudilo: pa pođete tako, pomalo unazad, godinu, dve, tri, pročitate neki stari tekst. Pa možda i nije tako loš, zašto da čuči zaboravljen negde u arhivi, a  baš ste ponosni na njega. Zašto da ne bude na prvoj strani?

Da zaključim:

Magazine teme vam omogućuju ne samo da imate osnovne strane, kao u klasičnom blogu (o meni, kontakt, ili šta god da je vama odgovaralo) nego i da tematski pokažete šta ste vi to sve pisali, da istaknete, ono što mislite da je važno vama  i dugima, lepo ili da odaberete kriterijum, koji god hoćete. Kao u svakom časopisu, magazinu npr.:

 • aktuelno (featured)
 • dnevnici
 • putovanja
 • priče ….

Grid/Portfolio WordPress tema

  1. Grid/portfolio

link za pretragu

grid WordPress tema
grid WordPress tema

E,  to je baš onako lepa opcija. Osnovna  namena je pre svega, da se neko predstavi svojim radovima. Znači, fotografi ili svi oni kojima su fotografije, ilustracije važne iz bilo kog razloga, biraju ovu vrstu tema. Odlične su za recepte, ručne radove i sl. Naravno i ove teme se mogu podesiti da budu nešto između i da se koriste kao blog, pogledajte i sami.

 

Važno je i ne zaboravite, uživajte, zabavite se, igarajte se. I ako neko pomisli da je ovo sve što imam da kažem po pitanju izbora tema u WP-u, nije u pravu 🙂

Sledeći tekst: Analitika, analiza bloga ili sajta – osnovne kategorije

4 COMMENTS

Comments are closed.