Srpska akademija nauka i umetnosti bez diskusija i pitanja posle predavanja

 

U svojim ranijim tekstovima otvoreno sam se izjasnila i dala podršku srpskoj-autohtonoj školi istorije ili novoromantičarima. Uostalom to je sasvim jasno iz mojih tekstova.

U komentarima na raznim adresama, više puta sam navodila mišljenje da su pripadnici  „naše zvanične nauke“ sektaši. Pošto sebe smatram korektnom osobom, želim da onima, koje to interesuje, obrazložim taj svoj stav.

Trudiću sa da budem veoma precizna, pre svega.  Ono o čemu ću pisati je apsolutna istina. Sve drugo bi bio problem, pošto ću navoditi konkretne slučajeve,  u današnjem tekstu – konkretan događaj, imena i prezimena eminentnih srpskih naučnika,  svako odstupanje bi vodilo u klevetu, itekako sam svesna toga.

Zato ovaj prikaz mog stava, koji bi možda mogao imati i nastavak, videćemo, počinjem od same Srpske akdemije nauke i umetnosti, uostalom znate onu našu nećemo suštinu tražiti kod repa nego kod glave, tako nešto kaže naš narod.

Srpska akademija nauka i umetnosti – kula od slonovače ili sekta

Srpska akademija SANU_logo

Da li je Srpska akademija nauka i umetnosti  (u daljem tekstu SANU) kula od slonovače?

„Ljubomir Maksimović, potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, inače nekadašnji član NPS i prvi profesor emeritus BU, kaže da je ova tribina organizovana da se javnosti pokaže da SANU nije u „kuli od slonovače” i da zajedno sa relevantnim stručnjacima mora da progovori o velikim problemima u društvu.“

citat preuzet sa sajta Politika-link

Tako vide sebe uvaženi članovi, kažu da nisu u kuli od slonovače. Toliko s njihove strane, ko je pratio njihov rad, a da nije član, ne znam da li bi se složio.

Sekta (lat. secta i lat. sequi i pod uticajem lat. secare) je izdvojena ili zatvorena grupa ljudi koja čvrsto sledi svoja načela. Najčešće se sekta formira nasuprot osnovnoj grupi iz koje je potekla, razvijajući učenje, koje je po uverenju članova sekte, ispravnije u odnosu na učenje osnovne grupe. Za sve članove sekte karakteristično je da imaju čvrstu organizaciju.

definicija wikipedia

Meni definicija, koji sam navela u potpunosti opisuje pomenutu instituciju, kao sve njene ogranke, fakultete i ostalu zavaničnu naučnu elitu.

Srpska akademija nauka i umetnosti – predavanja

SANU ima program predavanja, koji je otvoren za sve.  To je za svaku pohvalu. Možete da pratite i pojedina predavanja iz velike sale preko njihovog sajta. link

Da pređem na konkreten primer, odnosno na jedan od primera. Potrebno je da sve ovo, što sam iznela, dobije određenu težinu.

Srpska akademija Научни_скупови_предавања preuzeto sa ove adrese

 

Moje polje interesovanja, profesionalnog i ličnog je lingvistika. Zato se trudim da pratim, u okviru svojih mogućnosti, sve što se dešava u toj nauci. Pratila sam sva predavanja iz te oblasti ai pratiću ih i ubuduće (nadam se!).

Samo predavanje, koja je održala profesorka dr Ljudmila Popović- vidi sliku, neću komentarisati. Samo tok – odnosno ritual ponovo vidi definiciju sekte, koji se odnosi na lingvistička predavanja.

Svako predavanje najavljuje i odjavljuje  gospodin, čije ime nisam zapamtila, mea culpa, sva predavanja su koncipirana na isti način, sem ovog na kome se desio presedan. Predavanje je kasnilo, pošto nas je pomenuti gospodin obavetio da je Predsednik SANU zainteresovan da čuje predavanje, pa da ga sačekamo. Dobro nije bilo strašno, desetak minuta. Dalje je teklo sve po planu, predavanje se završilo, gospodin  se zahvalio probranim rečima profesorki i onda se desio presedan – predsednik se javio za reč, odnosno diskusiju.

Avaj!

Šta tu ima, normalno i uobičajeno je da se javi za reč neko ko ima pitanje, sugestiju, smatra da je potrebno da nešto kaže?

SANU – diskusije pitanja su zabranjeni

E pa nije tako.

Za neupućene:

  • na predavanjima Sanu otvorenog tipa – lingvistika, diskusije nisu dozvoljene

Dozvoljavam da nisam generalno u pravu, ali na svim predavanjima, kojima sam ja prisustvovala, a bilo ih je dosta, to je bio slučaj.

Nastao je mali žamor, predsednik SANU je očito neupućen u pravila svoje organizacije (vrati se na početak još jednom i pogledaj definiciju sekte).

Gospodin  moderator, uslovno rečeno, pribrao se, opravio od šoka i obavestio svog g. predsednika o pravilima. Ipak, pošto je predsednik u pitanju, dozvolio je izuzetak od pravila. Presednik se izvnio , nije bio obavešten(zvuči poznato), malo snebivao, ali ipak rekao šta je imao da kaže, što je neka sasvim druga, takođe tužna, priča o totalnoj izolovanosti i nesaradnji naših naučnih centara.

Eto, to je moja priča za danas, jedna od mnogih o mojim susretima i tužnim iskustvima sa naučnom elitom Srbije. Imam ih još, čisto da se zna. Mislila sam da pošaljem kopiju na mail SANU. Kao što rekoh, dovoljno sam iskusila, da iako pominjem konkretna imena i događaje i to bi se smatralo korektnim u nekom drugom okruženju, zaista ne vidim svrhu da to uradim.

Sekta ili kula od slonovače – šta vi mislite?

Pročitaj: Blogeri – antiintelektualci, džiberi, eksperti, laici …

Naslovna fotografija preuzeta sa sajta espreso.rs

2 COMMENTS

  1. Како се ту нашао Василије крестић,велика је тајна,осим за злонамерне.

  2. Verovatno mislite na fotografiju, koja je, kako je navedeno u tekstu, preuzeta sa sajta espreso.rs.
    Zaista ne znam kakve veze imaju pojedinačna imena u tekstu o institiciji kao što je SANU? Svi na fotografiji su akademici, kakva je tu zla namera u odabiru? Hvala na mišljenju i komentaru, u svakom slučaju.

Comments are closed.