Devica horoskopski znak – simboli i istorija

Devica – jedini znak horoskopa čiji je simbol osoba ženskog pola

(Ne)omiljeni znak  Zodijaka

 

Devica ne spada ni u omiljeni ni i željeni horoskopski znak.

Ako bismo sproveli anketu sa pitanjem – koji horoskopski znak je “najbolji“ ili najomiljeniji bilo bi verovatno tesna borba na vrhu između 2-3 znaka, sredina bi bila ispunjena ostakom horoskopskih znakova sa sličnim rezultatom.

Poslednje mesto, bez ikakve sumnje, osvojio bi horoskopski znak Device.

Retko ko će poželiti da ima za partnera ili partnerku, prijatelja, kolegu, osobu rođenu pod ovim horoskopskim znakom.

Tragično preminula Milja Regulus je svojevremeno izjavila da, iako je dobila trudove, snagom volje je odložila porođaj za više dana, tačnije iz znaka Device u znak Vage. Ona je to naravno astrološki objasnila neslaganjem njenog znaka i znaka Device.

Veoma često i same Device nisu baš ponosne zbog pripadnosti ovom znaku horoskopa. Umeju da kažu, ako ih upitate za znak: jao, Devica, ali u podznaku sam ….

Demetra Devica simbol
Demetra, grčka boginja simbol Device

Sve to je potpuno nepotrebno.
Pripadnici horoskopskog znaka Device imaju mnogo toga, čime treba se ponose. To što je ovaj naš univerzum podložan zakonu entropije (entropija je težnja sistema da spontano pređe u stanje veće NEuređenosti, dakle, entropija je merilo NEuređenosti sistema) bar za sada, nije problem Devica.

Devica – radnik, trudbenik i analitičar

One su svakako najveći borci i radnici, kako na mentalnom tako i na fizičkom planu, trude se da sve oko sebe dovedu u stanje suprotno entropiji, dakle redu i poretku. To je verovatno osobina, koja bar u ovom 21.veku vodolijske entropije, ume da bude, pa da kažemo, iritanatna ili bar ne preterano popularna. Naravno uz veliku količinu obavezne analize.

Da se vratimo unazad, da krenemo našim hodnicima vremena do prvih poznatih priča o horoskopskom znaku Device.

Sazvežđe Device – najveće u Zodijaku

Sazvežđe Device je izuzetno veliko, čak po veličini dolazi na drugo mesto posle posle sazvežđa Hidre, ubediljivo najveće u Zodijaku.

Latinski naziv je Virgo, baš u značenju device. Još u vavlonskoj zbirci astroloških tekstova pod nazivom MUL.APIN link (datira se oko 1.000 godine pre n.e.) nalazimo na ovo sazvežđe pod imenom – brazda, kao rezultat oranja, simboli tog sazvežđa su klas i seme za setvu a zaštitnica je bila boginja Šala.

Veoma važna je i činjenica da je Devica, jedini horoskopski znak, koji za simbol ima žensku osobu, ostalo su životinje, muški likovi i jedan predmet.

Boginje, simboli znaka Device – Demetra

O vailonsko-sumerski boginji Šali nema puno priča. Zato idemo najpre do Grčke o Demetri.

Demetra je bila ćerka Krona i Reje, sestra Zevsova, Posejdonova i Hadova. Kako to često biva među grčkim bogovima, Demetra je sa Zevsom dobila ćerku Persefonu, Koru, koju je obožavala.
Persefona je bila lepa devojka. Vesela i bezbrižna, bila je omiljena među drugaricama, Okeanidama i obožavala je šetnje po poljima i cvetnim livadama. Njena lepota je zapala za oko, bogu podzemlja Hadu i on je odlučio da je uzme za ženu. Na prevaru, uz Zevsovu dozvolu, pojavio se na livadi, novi prelepi cvet, narcis. Privučena lepotim cveta, Persefona se sagla da ga ubere, zemlja se otvorila i gospodar podzemlja se pojavio u svojoj kočiji i oteo devojku.

Otmica Persefone
Otmica Persefone

Demetra je očajnički krenula u potragu za svojom voljenom ćerkom. U tom traganju, putovala je mnogim zemljama, sretala mnoge ljude, plemena i narode.

Demetrina potraga

Naučila je sve njih zemljoradnji i poklanjala im seme žita.

Da li Devica ume da sedi dokona, rad je način života i u sreći i za vreme tugovanja.

Nigde nije mogla da nađe ćerku, niko je nije video niti znao da joj kaže, kuda da krene u dalju potragu. Nakon izvesnog vremena upitala je boga sunca Helija za savet i on je, videvši bol majke za ćerkom, rekao istinu.

Mala digresija – dok je još lutala svetom u potrazi za svojom ćerkom, Demetru je počeo da proganja Posejdon. Da bi ga prevarila i pobegla od njegovog udvaranja, Demetra se pretvorila u kobilu. Posejdona to nije prevarilo i čarobni konj Arion je došao na svet. Ovaj detalj podseća na pričo o jednoj drugoj boginji, takođe simbolu Device, po imenu Devana .

Očajna Demtra, boginja žetve, plodnosti i zemljoradnje, zabranila je semenu da klija i drveću da rađa nove plodove. Glad je zapretila ne samo ljudima, nego i bogovima.

Kad bi Device stale i prestale da rade to što rade svakodnevno i čime iritiraju ostale znake Zodijaka – da li opstali mnogi među nama?

Zevs, videvši zlo pred očima, rešio je da preduzme nešto. Počeo je da šalje glasnike ne bi li odobrovoljili Demetru ali uzalud. Poruka za Zevsa je bila sledeća: nema novog roda na zemlji dok ona ne pronađe svoju ćerku.

Zevs je morao da popusti i da naredi Hadu da vrati ćerku majci. Međutim Had se nije dao tako lako, supruga mu se omilila. Zato je pred povratak na zemlju dao Persefoni da pojede plod nara i tako je zauvek vezao za sebe i svoje podzemno carstvo.

Rezultat: Pesefona je dve trećine godine bila sa majkom a jednu trećinu sa svojim suprugom u podzemlju, to je vreme kada je zemlja neplodna, doba zime.
Završna reč, bar za ovaj deo priče o Devici bi mogla da glasi ovako:


Možda bi Devica želela da je njen život opušteniji ali ne ide! Još grčki bogovi su sa ovom pričom simbolički odredili način njenog života – sve mora da bude po propisu! Kao Persefonina sudbina, zna se kad je zima  ona je kod muža, a kada je leto, kod majke ima svoje zadatke. Nema odmora svi traže svoje, red mora da se poštuje, rad se podrauzumeva – inače nastaje haos.

Pročitaj: Muški i ženski znaci Horoskopa, kako je nastala podela