Vodolija, znak vazduha i voda – simboli, astromitologija

Vodolija simboli voda

Vodolija, vazdušni znak i voda u nazivu

Vodoliji pripada element vazduh. Zato je malo neobičan i sam naziv ovog astrološkog znaka. Pitanje glasi: zašto vazdušni znak lije vodu i odakle uopšte sva ta voda, koju Vodolija lije pa lije?

Naravno mitovi imaju odgovor i na ova pitanja.
Najpre da se pozabavimo tim nepresušnim izvorom vode koji bez prestanka lije iz Vodolijinog krčaga.

Voda iz Vodolijinog krčaga

U grčkoj mitologiji postoji priča o podzemnim rekama Hada a to su:
Eridan – reka hladnoće
Flegeton – reka vatre

Aheront – reka bola
Kokit – reka plača
Leta – reka zaborava, duše koje su se iz mrtvih vraćale u novom telu, morale su da piju sa ovog izvora, da bi zaboravile svoj prethodni, zemaljski život
Mnemosina – reka sećanja
Stiks, Stiga – reka mržnje

Eridan i Flegeton baš i nisu na svim spiskovima reka koje teku Hadom. Ali definitivno imaju svoje mesto u grčkoj mitologiji.

Da li su Vodolije hladne i suzdržane?

Eridan reka hladnoće

Enki = Vodolija

Nas ovog puta zanima priča o reci hladnoće – Eridan.
Priča o ovoj reci započinje mnogo pre grčkih mitova. Još u sumerskim mitovima postoji priča o gradu po imenu Eridu, jednom od gradova izgrađenih pre potopa i posvećenih božanstvu po imenu Enki ili Ea, božanstvu vode, kreacije i magije.

Vodolija voda Enki
Enki ili Ea, božanstvo vode, kreacije i magije

U grčkoj mitologiji priča o reci Eridan je važna za priču o Argonautima i Zlatnom runu. Po nekim antičkim piscima Argonauti si plovili po reci Eridan, koja je bila povezana sa rekom Ister – Dunav. Drugi su smatrali da je Eridan bila reka Po u Italiji.

Ćilibar simbol Vodolije

Ako se prisetimo Faetonu link, setićemo se da je njegov neslavni pokušaj upravljanja sunčevom kočijom, kažnjen tako što je oboren i potopljen u vode reke Eridan. Suze njegovih sestara, koje su pale u reku, pretvorile su se u ćilibar, simbol Vodolije. Taj mit nas vodi do još jedne veoma interesantne lokacije mitske reke Eridan. Velika nalazišta ćilibara se nalaze na severu Evrope, na području današnjeg Baltičkog mora. Sa aspekta geološke istorije u davna vremena, tu je tekla reka, koja se takđe naziva Eridan.

Pogledaj i: Crba boja simbol Škorpija

Sazvežđe Eridan

Bilo kako bilo, vreme je da podignemo pogled nagore prema zvezdama i da tu potražimo našu reku.
Sazvežđe Eridan je jedno od većih sazvežđa. Bilo je poznato još Ptolomeju. U skorije vreme teleskopi su pokazali da na delu neba, gde se nalazi ovo sazvežđe postoji procentualno veoma mali broj galaksija.
Ako nekoga zanima gde je tačno to sazvežđe neka krene stopama Mr.Spoka. Planeta Vulkan je baš tu smeštena, bar tako kažu poznavaoci Zvezdanih staza.

Da se vratimo na horoskopski znak Vodolije.

Vodolija i voda, reka Eridan

Sva ta voda, koja teče iz Vodoloijinog krčaga potiče od reke Eridan odnosno od istoimenog sazvežđa.

Grafički simbol Vodolije, 2 isprekidane linije se odnose na tu mitsku vodu iz reke Eridan.

A zašto baš Vodolija?

Pa kao što je Prometej platio cenu što je pomogao ljudskom rodu, tako i ovde Vodolija mora da bude baš ta mitska osoba, koja će savladati vodenu ili zvezdanu stihiju i pretvoriti je u mirni tok vode iz krčaga za dobrobit čovečanstva ili univerzuma, svejedno.

Vodolije su zadužene da stalno donose svežinu i novi život, nove početke, da zaborave na terete prošlosti i da se brinu samo o budućnosti i napretku čovečanstva dosipanjem duhovne energije.

I da ne zaboravim – ako neko pomisli da su Vodolije hladne i distancirane osobe, pa neka se seti reke hladnoće po imenu Eridan s početka ove priče.

Onda će shvatiti da je u stvari Vodolijama hladno i da je potrebno malo više vremena da ljubav, koju joj pružate, zagreje njihova srca.

Pogledaj i: Cveće za Vodoliju – cveće simbol Vodolija, koji cvet pokloniti Vodoliji