bik horoskopski znak simbol ruža
ruža simbol Bika, SalvadorDali

Bik horoskopski znak

Ruža kroz istoriju

Hrišćanstvo

Bez obzira na svoju lepotu, ruža kao simbol doživljava svoj procvat u srednjem veku i kasnije, sa velikanima kao što su Dante, Gete, Šekspir i mnogi, mnogi drugi.
Hrišćanstvo u početku, nije davalo veliki značaj ruži. Doduše i Pesmi nad pesmama imamo sledeći stih:

Ja sam ruža saronska, ljiljan u dolu,….

Mnogo kasnije, ruža postaje simbol Device Marije, simbol njenih vrlina, jedinog ženskog principa, koje hrišćanstvo priznaje.

Postoji doduše i simbolika ruže kao samog Isusa konkretno njegove krvi, a trnje ruže su Isusove muke, koje je propatio na putu ka uskrsnuću. Zato se ne treba čuditi da je ruža veoma često prisutna na poslednjim zemlajskim ispraćajima, kao simbol poštenja i ljubavi, a s druge strane vere u Isusa Hrista.

Alhemija

Ruža je bila i veoma moćan alhemijski simbol. Ruža sa 7 latica je predstavljala je alegoriju 7 poznatih planeta, 7 metala i sedam faza alhemijskog procesa u kom se prima materijal pretvara u zlato.1*

Simbol ljubavi

Ali, pre svega, ruža je oduvek bila i ostala simbol ljubavi.
Ako zastanemo začas i vratimo se damama, pripadnicama horoskopskog znaka Bik, šta možemo da zaključimo iz navedenog:

Dat rosa mel apibus, ruža je ta, koja pčeli daje med

Ruža je postala stilizovani simbol, vrsta mandale, kao zvezda ili krug. U tom svojstvu ona nosi značenje savršenstva i mističnog središta. Postaje rozeta, ukrasni vitraž, na srednjovekovnim katedralama.
Kod rozenkrojcera, (ruža+krst) ruža je središni simbol, ta priča bi nas odvela daleko, na sasvim drugu stranu.*2

U svakom slučaju, alhemija, magija, ili neka druga, priznata ili nepriznata oblast ima svoje argemente, a moć ruže i njena lepota su, same po sebi nesporne.

Pročitaj: Božur cvet za žene Rakove

Bik, žene, simbolika

Venirine kćeri su stvorene za ljubav ali i za majčinstvo, vole lepotu, same su lepe ali imaju i trnje, koje će svako upotrebiti na nedostojnima, koji posegnu za njihovom lepotom.

serbe-od-ruze

Slatko od majskih ruža i šerbe od ružinih latica

Koliko god se Evropa, naročito Engleska sa svojim čuvenim, mirisnim engleskim ružama, trudili oko uzgoja ove lepotice, prava postojbina je Bliski Istok i Azija. Ruža iz Damaska je neprikosnovena lepotica među ružama, već vekovima, poznata po mirisu i lepoti.
Recimo, Bugarska je bila poznata u prošlom veku, kao veliki uzgajivač ruža a esencija bugarskih ruža je bila osnov mnogih poznatih parfema. Ako odemo malo niže do Turske možemo biti posluženi šerbe(t)om od ruža, predivnim osvežavajućom pićem, koji se pravi od ružinih latica.
A i u našim krajevima, naročito na istoku i jugu Srbije, slatko od majskih ruža je specijatet (bar je bio nekada), koji se jednostavno ne može opisati.

Šerbe od ruže, recept link
Šta bi bila poenta ove priče?

Drage dame, pripadnice horoskopskog znaka Bik, miris ruže, kao esencija za opuštanje i regeneraciju je izuzetno važna i efikasna. Sam cvet, pa makar bio prisutan kao dekoracija na draperijama, tapetama, stolnjacima, doneće vam radost i osećaj mira i ispunjenosti. A ako pritom imate prilike da se založite slatkim od majskih ruža ili popijete šerbe od ružinih latica, uživanje će biti neopisivo.

-*1 Trebješanin Žarko, Rečnik Jungovih pojmova i simbola, strana 357
-*2 ibid