džiber

  džiber – imenica, muški rod

  značenje reči džiber:

  –  primitivac, prostak, sirovina, neotesan čovek

  Reč džiber je žargon, nije standardizovana u srpskim rečnicima.

  Poreklo reči:

  Žargon od turcizma – džibra vidi , talog, loša rakija

  Interesantno:

  Pejorativna oznaka za „Balkance“ koji slušaju turbo folk, pljuju na javnim mestima, preterano su glasni u komunikaciji, često nose upadljavi zlatni nakit.

  Kao  simboli u odevanju smatraju se trenerke u svim prilikama, često uvučene u čarape tokom hladnih dana i plastične papuče leti.

  džiber poreklo značenje rečiPročitaj: značenje i poreklo reči udžerica

  Primeri upotrebe reči:

  Koji si ti bahati džiber?  Ja vozim “mečku”, ja mogu sve!

  … функционишу као представници домаћег одевања, југословенске моде (својим одевањем „у  „Борову“ и „Клузу””; назив „џибер“ „сељак”, „шарпланинац”, „репроматеријал“, „сировина”, и сл.) …

  Zato je pravi “kulturalni junak” ovog regiona sveta mutantno biće zvano sajber-džiber, kreatura koja će prva i jedina u svetu uspešno preseliti praziluk u virtuelni svet čipova. I od njega, bogami, neće biti efikasne odbrane.

  Jednom, bili smo studenti, i meni je upravo bila izašla prva knjiga, na nekoj književnoj večeri u Beogradu izvjesni je kritičar – zaboravljenog imena, vjeruj mi – prilično džiberski napao moju poeziju.

  Naizgled paradoksalno, problem je sa džiberima u tome što definitivno nisu licemeri: na njihovom stepenu civilizacijskog razvoja nemoguće je osetiti bilo kakav poriv da se bude drugačiji, …

  Puno mi pomažu u učenju jezika. Zapravo se tako i najbolje i najbrže uči. Ovdje dolazi sve više izbjeglica iz Bosne, iz svih krajeva. Ali, bona, sve sami džiberi.

  Synonyms:
  primitivac
  « Back to Glossary Index