Novogodišnja jelka kroz istoriju

Ko je okitio prvu novogodišnju jelku

Ono što mi danas nazivamo novogodišnjom jelkom je sa aspekta tradicije Božićno drvo ili jelka.

Tradicija unošenja zimzelenog granja u kuću ili postavljanja ukrasa ispred kuće, potiče iz davnina. Samo se ranije najčešće obležavao dan zimske kratkodnevnice.

Zelene grane su nagoveštavale i podsećale ljude da je zima prolazna i da će je smeniti proleće.

Novogodišnja jelka i Sveti Bonifacije

 Kako je  novogodišnja  jelka postala simbol Božića i Nove godine

Iz perioda, kada se hrišćanstvo još borilo za svoju dominaciju, kao glavne religije u Evropi, potiče i priča o Svetom Bonifaciju, poznatom i kao Bonifacije misionar, apostol Nemaca.

On je živeo u 7-om veku na prostoru Nemačke.

Da bi se obračunao sa paganskim verovanjima, Sv. Bonifacije je rešio da poseče hrast, sveto drvo Tora, vrhovnog germanskog božanstva, odnosno slovenskog i srpskog Peruna.

Iz korena posečenog drveta, nikla je čudom mlada jela i Sv. Bonifacije je objavio da će jelka biti simbol hrišćanske vere.

Pogledaj: Novogodišnja dekoracija kroz istoriju

Novogodišnja  jelka – božićno drvo

– Ko je prvi okitio Božićno drvo – Martin Luter ili esnafi iz baltičkih zemalja

Postoje dve verzije koje se bore za primat  ko je i gde prvi put uneo drvo u kuću i okitio ga za praznik posvećen Hristu.

Martin Luter i prva novogodišnja jelka

Po prvoj, to je bio Martin Luter.

  1. On je izašo da prošeta po šumi, jedne predivne, vedre zimske noći. Grane četinara su bile prekrivene snegom, kaže se u nemačkoj priči, svetlucale su obasjane mesečenom stvarajući prelepi prizor. Luter je odmah odlučio da iseče drvo, odnese ga kući, ukrasi svećama i da na taj način pokuša da u svoj dom prenese lepotu, koju je doživeo.

2.  Po drugoj priči, tradicija kićenja četinara je nastala zahvaljujući trgovačkim esnafima iz Letonije, Litvanije i Estonije. Tu su se naselili potomci tevtonskih vitezova i u svojim gradskim kućama su kitili božićna drva.

Posle izvesnog vremena , iznosili bi ih na gradski trg, da bi ih videle i njihove porodice. Dolazilo je do spontanih okupljanja, mladi su pevali i veseli se oko ukrašenog drveća.

Zadnjeg dana svečanosti, bila su spaljena.

Ova tradicija se od 15-16 veka proširila gotovo po celoj Evropi.

– Ko je doneo tradiciju kićenja za Božić u Englesku

Prva novogodišnja jelka u Engleskoj

Albert, nemački princ, oženjen čuvenom engleskom kraljicom Viktorijom,  okitio je prvu jelku u Engleskoj sredinom 19-og veka.

O tome su pisale novine, ljudima se to dopalo i tako je relativno kasno, u odnosu na centralnz Evropu, krenula tradicija kićenja jelki za Božić i u Velikoj Britaniji.

Naravno, masovno se ovaj običaj proširio tek u USA i poprimio oblik velikog biznisa.

Prve jelke su, po priči, prodate oko 1850 u Nju Jorku i tradicija se gotovo stihijski proširila ne samo Amerikom, nego i svetom.

Pročitaj: Novogodišnje boje – simbolika i značenje