Artur Klark, Pesme daleke Zemlje, naučna fantastika i naučna predviđanja

Artur Klark, naučna fantastika, SF – fikcija koja je postala stvarnost

Artur Klark je jedinstvena pojava u istoriji naučne fantastike.

Inženjer po profesiji, često mu je prebacivano da se suviše bavi tehničkim pojedinostima u svojim delima i da zbog toga njegova dela dube na dramaturgiji i likovima.

To je možda tačno samo  za početnu fazu njegovog pisanja.

Ipak, mnogo toga što je Klark nagovestio i predvideo u svojim delima, uveliko je stvarnost.

Kada sam davno, veoma davno, prvi put čula samo naslov, naziv ovog dela, momentalo sam postala opsednuta. Zvučao mi je tako setno i divno istovremeno, nežno, čežnjivo, neodoljivo. Kada sam pročitala knjigu, bila sam još više opsednuta, knjigom, idejama, slojevima, naravno i imaginacijom jedinstvenog Ser Artura Klarka.

Pesme daleke zemlje

Knjiga je napisana 1985 godine (mada su postojale ranije, kraće verzije). I gotovo odmah je stekla kultni status među poklonicima SF žanra.

Ne samo među njima. Mike Oldfiled, muzička ikona 20.veka, toliko je bio oduševljen knjigom, da je komponovao muziku inspirisanu ovim delom i izdao istoimeni album.

Naučna predviđanja Artura klarka

Zamislite sledeću situaciju – nekako je nauka neosporno utvrdila i izračunala kada će Zemlja, kao planeta nestati. Sunce će postati Nova i to će značiti kraj ne samo planete Zemlje, nego i celog Sunčevog sistema.
Apokaliptično, moguće, zar ne. Tako strašno i nezamislivo sa aspekta čovečanstva, tako uobičajeno i beznačajno sa aspekta kosmosa.

Da ne zamaram sa naučnim detaljima, koji doduše nikada nisu dosadni u Klarkovoj interpretaciji, čovečanstvu je ostalo nešto više od 1500 godina do fatalnog kraja.

Pročitaj: Apokalipsa – podžanr naučne fantastike

Klark je, kao veliki humanista pre svega, zatim kao naučnik i inženjer, pokušao da ponudi spas čovečanstvu, brodove – sejače, sa zamrznutim ljudskim zamecima, odraslim ljudima u hibernaciji i kompletnom tehnologijom potrebnom da se na unapred određenim planatema zaseje ljudsko seme.

Talasa boginja
Talasa boginja

Planeta Talasa

 

Talasa je ime starogrčke boginje, negde je personifikacija Sredozemnog mora, a kod Klarka to je daleka planeta pokrivena džinovskim okeanom, sa veoma malom kopnenom površinom.
Proces zasejavanja je na njoj uspešno izvršen i ljudski rod je razvio neku svoju novu kulturu.

 

Direktna socijacija – Pobuna na brodu Baunti, mornari koji su na svojim dugim usamljenim plovidbama otkrili sve čari raja na udaljenim pacifičkim ostrvima.

Sledeća generacija brodova, sa savremenicima i očevicima nestanka Zemlje, stiže na taj daleki raj, nastanjen nekim novim ljudskim rodom, drugačijim i istim – sve zavisi. Talasa je samo usputna srtanica, ali je tako slična ljudskoj predstavi raja.
Mnogo slojeva ima u toj knjizi, mnogo pitanja, civilizacijskih, kulturoloških, pa i religijskih, koje Klark postavlja.

Komunikaciona mreža i anonimusi

Ali, kako funkcioniše brodska komunikaciona mreža? Još jedno Klarkovo predviđanje i opis prvih anonimusa.

Citat:

Za kapetana Beja bilo je veoma neprijatno da i dalje normalno vodi brod, ne znajući pri tom ko mu se – niti koliko – od oficira i običnih članova posade obraća anonimnim porukama preko brodske mreže. Nije bilo načina da se uđe u trag onome, ko je slao ove poruke: takav način komuniciranja uveden je pre svega zbog poverljivosti…da bi se time obezbedio stabilišući socijalni mehanizam.

Anonymous – Internet meme, znamo šta je, kao definicija pokret i sve ostalo. Kad je počeo pokret anonimusa a kada je Klark o tome pisao, pa saberite, oduzmite par brojeva.

Ako vas još nisam ubedila da čitate knjigu, neću vam je više prepričavati.

Ipak još jedna simpatična Klarkova rečenica, meni deluje prilično inspirativno:

“Ponekad mi se čini da Zemlja uopšte nije prerano bila unuštena; ljudska rasa je podlegla pod teretom informacija, koji je sama sebi natovarila.”

Pročitaj: Rep – simbol đavola

2 COMMENTS

Comments are closed.