Politički programi, popisi i neke druge fobije i strahovi

 

Šta se sve meni izdešavalo zadnjih par dana, dobro sam pregurala. Blog mi je bio gotovo van funkcije a da li znate zašto. Zbog jednog “navodnog” komentara.

Pošto sam u svoje vreme napisala post o Novoj godini, doduše srpskoj, jedan “kreativni” sajt, portal ili šta je već, neću da ih pominjem, našao je za shodno da, pošto je verovatno na google-u pronalazio postove sa tim nazivom, ostavi u komentarima, svoju kompletnu ponudu za doček 2012 godine sa milion linkova, koji je zabagovao i blokirao sve postojeće komentare i onemogućio komentarisanje na blogu. Srećom, pa imam anđela čuvara, koji se razume u te stvari, pa je mogao da se izbori. A nije bilo baš jednostavno. U zdravlje vam marketing!

Pa sam onda pokušala da pričam sa naprednjacima, koji su mi poslali mail, pisali mi ljudi, red je da otpišem, da se pitamo malo, kako narod kaže, ali ne vredi. Iako sam sve lepo opisala u postu, stavku po stavku i to sve uredno poslala mailom naprednjacima, nema odgovora. Ponudila sam i svoj siguran glas, samo da me upute u svoj program, da mi oči otvore – ništa, muk. Beše li to dijalog, tako nekako se zove. Bojim se da su naše stranke, ne mislim samo na naprednjake, nego na sve ostale, na nivou raznoraznih okupljanja i mitinga u stilu mi vam držimo slovo, vi se derete i kličete, mašete ručicama i parolama i to je to, komunikacija sa biračima.
Još ja tražim da pročitam konkretni program, e nije nego.
Zamislite da se neka stranka odluči da ozbiljno napiše program u vezi, neka bude obrazovanja. Sednu lepo stručnjaci, naprave plan, razrade ga, sve kako treba, objave ga. Birači zadovoljni, obrazovanje je važno, da ne kažem presudno, glasaju za tu stranku. Stranka pobedi, ali ne može sama, koalicija naravno. I obrazovanje po sporazumu ode nekoj drugoj stranci. I šta bi sa onim što su napisali i obrazložili u programu – ništa, džabe su se trudili (to što su prešli birače, to je valjda ovde normalno).
I onda se neko kao buni da svi programi liče jadan na drugi. Naravno da liče, pošto ni jedna stranka nema drugi cilj u svom programu, sem da se dočepa vlasti, lepo se rasporedi tamo gde se može još zaraditi i dočepati para i kraj priče.
Ako sam pogrešila, negde, slobodno me ispravite, ja se ne sećam da je bilo drugačije.
Na ovu temu mnogo lepše i šramantnije, bolno istinito, pisala je Charolija u svom novom postu Rešila sam da se učlanim u političku stranku… e tako, obavezno pročitati.

Šta je još bilo. A da popis. Bila sam mnogo oštra u svom postu o popisu, kritikovali me neki ofline, da sam preterala, da je baš bio ok popis.
Ma nemojte mi reći.
Možda sam ja preterano fobična, kada ova naša država nešto organizuje, pa se to servira preko medija non-stop, te super je popis prošao, te izvaštaji sa terena.
Ne prolazi kod mene, žao mi je.
Samo čekam kad će da se pojavi nešto na tu temu, ko se tu ovajdio. Alo, nema šanse da nije!
Mene živo zanima, naravno da neću saznati, ko je štampao i po kojoj ceni one formulare. Pošto je to mala cena po komadu, tako mi se javlja da tu nije bilo više ponuda, pa najpovoljnija….
A pošto sam ja fobična a sve je odrađeno kako treba šta znači postpopisna anketa

“У периоду од 22. октобра до 5. новембра 2011. Републички завод за статистику спроводи ПОСТПОПИСНУ АНКЕТУ на случајном узорку од око 20 хиљада домаћинстава, у 113 општина на 250 пописних кругова. Прикупиће се подаци о лицима, домаћинствима и становима који су потребни за контролу броја пописаних лица, домаћинстава и станова, као и за контролу одговора на поједина питања из пописних образаца. На основу прикупљених података оцениће се поузданост резултата Пописа.”
izvor

Tako želim da grešim u vezi svega što sam napisala.

10 COMMENTS

  1. Slazem se sa misljenjem o politickim stranka. Ali ako smo primetili oni i ne nude neke realne programe. Uglavnom svi nude istu pricu i ista obecanje, nezavisno od toga kojoj opciji pripadaju, manipulisu narodom bolje receno kako bi ih ubedili da dobiju glasove. Na primer svi u svom programu obecavaju smanjenje nezaposlenosti, a niko unapred pred izbore ne predstavi konkretan program kako tacno zele da se bore protiv nezaposlenosti. Isto tako bi i cela javnost trebala da diskutuje o svakom programu, a ne da se zakoni donose iza zatvorenih vrata bez da se narod ista pita. Svima je bitno samo da dodju na vlast i odrze se sto duze. Nazalost.

  2. Sandra, dobrodošla.
    Mislim da smo se u potpunosti složile, samo si ti razmotrila drugu oblast, izuzetno važnu a to je reševanje stope nezaposlenosti. Niko nema ni volje ni vizije a čini mi se ni želje da se upusti u rešavanje tog problema,

  3. Surova je istina, da čak i kada bi znali kako, nebi imali snage da bilo šta promene. U želji da se domognu (a kasnije održe na) vlasti, napravili su tu ogromnu ljudsku piramidu – koja je istovremeno inertna, nesposobna, preskupa, i PREJAKA da bi pored sebe propustila bilo kakve pozitivne promene. Iz vrlo jednostavnog razloga: svaka suvisla akcija bi upravo morala da podje od tog osinjeg gnezda. A ko sme da se usudi da krene protiv birokratije, šalterskih aždaja, parazita iz javnog sektora, ili u OZBILJNU reformu zdravstva ili školstva? Ovako svi samo sede i čekaju da se nešto desi…

    Deus ex machina?

  4. Maham ti i zahvaljujem što je moj komentar tvojim veštim klikom miša ipak našo svoje mesto koje mu pripada – da bude javan:)))

    ps ne radi linak na Charolijin blog??? a reknula si da je štivo obavezno:))) da li imaš prečicu do tam?

Comments are closed.