Doberman, begonija, kardigan, bojkot, šrapnel, značenje – eponimi

Doberman, begonija, kardigan, bojkot, šrapnel – sve ove reči su eponimi

Doberman, begonija, kardigan, bojkot, šrapnel?

Kako nastaju reči?

Postoji mnogo objašnjenja odnosno načina kako reči nastaju.

Eponim je jedna od standardnih načina u mnogim jezicima za nastajanje novih reči.

Eponim, definicija

Reči, pojmovi  koji su nastali od ličnih imena.

Definicija glasi:

Eponim  – grč.  eponymos, su reči, pojmovi koji su nastali od ličnih imena istorijskih ili mitoloških likova.

Mnoge reči, koje se svakodnevno koriste, najčešće internacionalne, su ustvari lična imena ili prezimena nekih osoba, istorijskih ili mitoloških. Sve češće se dešava da i ime brenda postane eponim, odnosno naziv za određenu vrstu proizvoda.

Da pređemo na konkretene primere:

  • doberman

doberman značenjePoznata rasa pasa – doberman po mnogima spada u agresivne pse,  neko međutim kaže da pas nije opasan ako je dobro treniran.

Da ostavimo tu dilemu po strani. Ova rasa pasa je dobila ime po čoveku koji se zvao Karl Friedrich Louis Dobermann , Nemac po nacionalnosti. link

Bio je strastveni ljubitelj i odgajivač pasa. Po profesiji je bio poreznik. Pošto to nije bilo baš omiljeno zanimanje, g. Doberman je došao na ideju da stvori posebnu rasu pasa, koja će mu služiti kao zaštita tokom sprovođenja neprijatne naplate poreze po sili zakona.

Uspeo je u tome, i nova rasa je dobila ime po svom kreatoru tačnije uzgajivaču.

  • begonija

Prelepi cvet, ukras mnogih  bašta i  teresa nazvan je po Mišelu Begonu, francuskom guverneru Haitija i strastvenom botaničaru.

  • kardigan

Kardigan, cardigan je engleska reč, koja se sve više koristi i kod nas. To je vrsta džempera, mi to opisno zovemo džemper na zakopčavanje, za rauzliku od pulovera, pull over, koji se navlači preko glave.

Ova vrsta džempera je dobila svoje ime po istorijskoj ličnosti, Dž.T. Bradnelu, koji je imao titulu 7. erl Kardigana. link

Učestvovao je u Krimskom ratu, sredinom 19. veka i veoma je voleo da se lepo oblači. Jedna od obaveznih stavki u njegovoj vojnoj  garderobi je bio pripijen džemper na raskopčavanje, koji mu je dobro došao i tokom ratovanja. Kada se slavni general vratio u London, preko noći je novi odevni predmet postao hit i kardigan je krenuo svojim istorijskim, modnim i lingvističkim putem.

  • bojkot

    Bojkot značenje poreklo rečiČarls Kaningem Bojkot je bio nadzornik u jednoj oblasti u Irskoj i to veoma surov i nemolosrdan. Seljaci su  trpeli njegov teror i kada više nisu mogli da izdrže, odlučili su da mu se suprotstave tako što neće sprovoditi njegove naredbe i instrukcije.

I bili su prilično uspešni u tome, toliko uspešni da su stvorili novi pojam –  bojkot koji podrazumeva  bilo koji oblik borbe koji se sastoji u prekidanju veze sa nekim ili potpuno prekidanje svakodnevnog funkcionisanja bilo kojeg oblika uređenja.

  • šrapnel

Šrapnel je vrsta artiljerijskog zrna za gađanje žive sile i aviona.
vidi link

Henri Šrapnel, Henry Shrapnel je bio artiljeririski oficir u Britanskoj vojsci i izumitelj.

Svoj izum, novu vrstu oružja, koje ispaljuje posebnu vrstu artiljerijskih zrna (kugli ispunjenih olovom, koje eksplodiraju u vazduhu) na jedvite jade je uspeo da promoviše kod svojih nadređenih u britanskoj vojsci. Nakon uspeha, koje je ostvario u ratu sa Napoleonom, nažalost novo ubojito oružje je postalo opšte poznato i prihvaćeno. Sam Henri Šrapnel nikada nije imao konkretne koristi od svog izuma, ni finansijski niti počasne.

Jedino je njegovo prezime postal internacionalna reč.

Pročitaj : ćurka i Turska, ista reč u engleskom jeziku – kako nastaju reči