brauzer

  brauzer, imenica muški rod

  brauzer, značenje reči:

  eng. browser – pretraživač,  pregledač; često se koristi kao web browser ili web pretraživač

  • softverski program, koji omogućava korisniku da pronađe i pročita kodirana dokumenta u formi koja je pogodna za objavu, naročito se odnosi na program koji  se koristi na World Wide Web – www.

  • program koji pristupa fajlovima i drugim raspoloživim podacima na internetu. Unošenjem URL adrese u odgovarajuće polje u pretraživaču, program pretraživača vodi do websajta i otvara ga u glavnom prozoru.

  Prvi brauzer u smislu programskog pretraživača osmislio je je Lari Tesler osamdestih godina prošlog veka, radi lakšeg pronalaženja stavki u rečniku.

  Najpopularniji pretraživači, brauzeri su: Google Chrome, Firefox, Safari, Opera, Internet Explorer….

  Primeri upotrebe:

  Dakle, brauzer ili, kako se još drugačije kaže, internet pregledač, je program pomoću koga idemo na Internet. Svi ga imamo na svom računaru.

  Pogledaj: šta znači izraz – baket lista

  Ruska internet kompanija “Jandeks” (Yandex), najveći pretraživač interneta u Rusiji, lansirala je danas svoj sopstveni internet brauzer,

  Brzina napredovanja uređaja, nove verzije brauzera i vrste operativnih sistema čine izbor odgovarajućeg kompleksnijim i komplikovanijim.

  poreklo reči:

  Reč koji postoji dugo u engleskom jeziku je glagol browse, indoevropski *brust- odnosno *bhreus- u aktivnom značenju brstiti, ili pupoljiti.

  Reč brauzer, browser nekada odnosila na životinju koja brsti. brauzer poreklo i značenje reči

  sinonim: pretraživač, pregledač

  Synonyms:
  pretraživač, pregledač
  Tags: engleski
  « Back to Glossary Index