Kad moj kompjuter tužno (za)plače

kompjuter se razboleo
foto

Kad moj kompjuter tužno plače, ja urlam ili padam u bedak, naizmenično.
Kad moj kompjuter tužno zaplače, znači da je bolestan i da ne funkcioniše. To znači da sam ja off-line, bolesna (manje-više, da ne preterujemo) u histerično, desperatnom stanju uma, utopljenom u akutnoj pamici, otprilke tako nekako (ne sećam se baš najbolje svega, opisano stanje je dovelo do rupa u sećanju).

Sad ozbiljno.
Kad mi je kompjuter bolestan, ja ne mogu da radim svoj posao.
U kompjuteru su mi sve pripreme časa, tekstovi, linkovi neophodni za realizaciju planiranog gradiva.
Izuzetno su mi važne moje pripreme časa, improvizacije ne dozvoljavam sebi. Imam tačno razrađen plan za svakog đaka, šta je cilj koji moramo da postignemo, kako i u kom roku. Na osnovu toga pravim pripreme časa i to stoji u kompjuteru.
Dakle, ništa od posla bez kompjutera.
O duševnom bolu ne bih mogla kazati ništa, jerbo je bio toliko dubok i sveobuhvatan, da se trudim da isti što pre potisnem iz sećanja.


Ima već nedelju dana, kako ja primećujem simptome, nešto se dešava, nije kao obično, te ovo može, ono ne, pa resetuj itd.

Petak ujutru. Stisnuh dugme – ups. Ništa. Ajde ponovo. Trt, mrt, dobro je krenulo. Kilimandžaro mi pao sa srca.
Dobro idemo, radimo.
Na pola prvog časa, ups, otkaza miš i posle par minuta, opa zamrači se ekran.
Kako sam čas završila, iskustvo je to odradilo, nisam baš svesna.
Panika je sad kompletno prevladala.
Moja bolja polovina je nežno pokušala da mi saopšti, onako u prolazu, da bih mogla malo da razmotrim svoj stav prema kompjuteru, on-line bitisanju itd. Ostade na tome, pošto je moj pogled govorio, batali.
Moja next generation je bila pola-pola. Voditi me u kliniku na odvikavanje ili organizovati prebacivanje kompa u servis, pošto je još pod garancijom.
Pošto realno komp može da mi se prebaci u servis u petak posle podne, pa dok oni odrade dijagnostiku, 1-2 tamo od nedelje, neki dan da ga očekujem nazad.
Tu sam naravno pukla.

Ostalo je samo da otkažem ostatak časova za taj dan.
– Ma ne dolazi u obzir tetka Amarilis, evo nas čas posla, sad ćemo to da sredimo, ništa Vi ne brinite, rekoše moji omladinci, đaci, pametnice 🙂
– Ali, da vam deco objasnim …
– Samo Vi pomerite termine za današnje časove i opustite se.

Evo šta je dalje bilo, da ne kažem ono kao na filmu.

Dođoše, podigoše sistem nekako, uradiše BIOS čini mi se i rekoše:
– Ima temperaturu!
E mukica moja se stvarno razbolela.

Elem, većini korisnika kompjutera je možda jasno, meni su omladinci morali da crtaju.
Toliko se napunio prašine, da je blokirao kućište sa ventilatorom.
– Tetka Amarilis, to je kao da ste ga uvili u ćebe po ovoj vrućini i onda ga terali da radi.
Sirotanče moje, tu sam se tek zarozala.

Sve u svemu, otkačiše kompjuter, otrčaše do najbliže benzinske pumpe, (ah, Jerković, imamo pumpe na svakom ćošku) izduvaše kompresorom za vazduh sav višak i očas posla, vratismo se na učenje 🙂

A ja se vratih u normalno, online stanje.

21 COMMENTS

 1. Uuu… ja sam imala te simptome pre izvesnog vremen i… da ne poveruješ šta sve može da ti priredi ta čudna živuljka koju ja zovem praučina: )))

  PS volem da je sad sve ok…

  PS1 evo… štikliram ono :)))

 2. Hah,zaista ima mnogo korisnika računara koji ne znaju da je potrebno čistiti unutrašnjost kompa :).Npr.,RAM,koji se nalazi(e) pored CPU se toliko zaprlja prljavštinom koju izduvava vent na CPU,da to dovede do ne podizanja sistema dok se RAM ne očisti.Obavezno jednom u 30-ak dana očistim sve.
  Preporučio bih,ako već ne koristiš,http://www.filehippo.com/download_ccleaner/-besplatan a jako koristan program.Tu možeš pročitati čemu služi.
  Pozdrav.

 3. @Bravarica

  Isti problem štikliranjem na drugim sajtovima, razumem te 🙂
  Da znaš da si u pravu, to je tako fina paučinasta masa, videla sam je.

 4. Hi Sunday,

  sve si u pravu 100%. Ali moj komp je u garanciji (ovo je naravno sad izgovor) ima neke andramolje da spreči otvaranje. Zato je i išao do kompresora na benzinskoj pumpi.

  Hvala za link 🙂

 5. Sve sam te razumela, citam, klimam glavom i tako to..a danasnji klinci, ziveli! Sve znaju oko ovih nasih sokocala, to se rodilo sa fakultetom za racunare 😀

 6. Tvoj kompjuter je pasivan pušač. A verovatno mu glave dodje i preterano brisanje prašine i usisavanje. Još ako radi kraj otvorenog prozora… Kompjuteri su nešto kao veliki magnet za prašinu koju usisavaju i lepe na sebe. Dok sam radio u Libiji imali smo jednog lika koji je šetao sa nekom spravicom nalik na onu kojom “duvaju” opalo lišće, i njome jednom nedeljno izduvavao kompjutere… Možeš i sama da ga s vremena na vreme izneseš na terasu, i izduvaš usisivačem (ali je poželjno da se skine bočna stranica)

 7. Mda… Dobro me podseti… Ima već izvesno vreme kako se u unutrašnjosti mog “čeda” skuplja prašina, valja to čistiti… Jer il’ bude to, il’ napajanje, uglavnom. A onda, što jes’, jes’, pre bi se mi vratile sa odvikavanja nego što bi servis popravio naše “anđelčiće”.

 8. Miodraže,

  svaka ti je prava. Riknuo je jadan, tj zabagovao konačno posle usisavanja a stoji pored vrata od terase.
  Ne mogu sana da ga čistim, pošto je zatvoren zbog garancije, zato su me i oduševili omladinci kad su odmah setili kompresora na pumpi.

 9. @Nena

  Verovatno zakasneli odgovor na pitanje šta predajem:
  – Neću da ti kažem, dođi nam u goste na drugi blog, pa će ti sve biti jasno. treba samo da klikneš na tog malog zelenog, gore desno.

Comments are closed.