Posao preko Interneta – a nije poljoprivreda i ne vredi milijarde evra

Dobar dan, da li je to profesorka Amarilis?
Da, dobar dan.
Moje ime je Miki i Vas su mi preporučili Vaši bivši učenici Ljilja i Žika.
O stvarno, baš mi je drago, recite Miki, kako Vama mogu da pomognem?
Znate profesorka Amarilis, radi se o poslu o kome bih više voleo sa Vama da popričam u četri oka. Ako Vam ne bi smetalo da se nađemo na kafi, mogu ja da dođem po Vas?

Bez uvrede, Miki, nisam baš sigurna da sam zainteresovana za posao o kome se priča samo u četri oka.
Ne, profesorka, taman posla, nije ništa neuobičajeno. Samo znate kako je u današnje vreme, kad pričate mobilnim telefonom, to je kao da se dovikujete s brda na brdo, svako može da Vas prisluškuje.
Profesorka Amarilis u trenutku zaneme, podiže pogled prema plafonu (naravno u pravcu nebesa) baci pogled na obližnje brdašce i progovori:
Miki, kod mene je zasada sve u redu i gore i preko puta, tako da bih ja ostala kod komunikacije telefonom.
Pa dobro, reći ću Vam o čemu se radi. Znate ja sam veoma uspešan u svom poslu, ali za sad mi nedostaje diploma fakulteta. Tako da sam upisao Fakultet za komunikaciju, komunikologiju, piarstvo, marketing i mešetarstvo. Čuli ste za taj fakultet, vrlo je kvalitetan i diploma tog fakulteta se odlično kotira. Sve što se uči na tom fakultetu, ja naravno odavno znam i uspešno primenjujem u poslu. Ali, znate CV, LinkedIn, jednostavno ne izgleda lepo ako nemate te zvanične diplome, što više to bolje. Tako da moram da završim što pre sa tim, pa bih Vam ponudio posao, da Vi preuzmete moj engleski.
Mislite, želite da spremate engleski jezik?
Ma ne, niste me razumeli, zato i ne volim da obavljam poslove preko telefona. Moj engleski je sasvim u redu, nije meni potrebna pomoć oko učenja. Jednostavno imam suviše poslovnih i socijalnih obaveza, nemam vremena da se bavim tim trivijalnim formalnostima. Ja tražim nekoga da preuzme te obaveze oko studiranja, konkretno za engleski jezik.

Dragi moj Miki, potpuno ste u pravu, ja pojma nemam o čemu Vi pričate.
Stvarno ne mogu da verujem da Vi, kao poznata i iskusna profesorka engleskog jezika još niste radili ovakve poslove. To je tako uobičajeno. Nema veze, objasniću Vam ukratko: ja sam odabrao opciju studenta na daljinu. Znači nemam obavezu odlaska na predavanja i konsultacije. Dovoljno je da se ulogujem na sajtu fakulteta a tamo postoje blogovi svih profesora, sa materijalom koji se obrađuje na redovnim predavanjima. Tu su i zadaci, neki online, neki se šalju direktno na mail studenata na daljinu. To bi bio Vaš posao. Dobili biste moju šifru i password I to je to, vi radite zadatke, seminarske radove, vežbe, šta god je potrebno. Nema toga puno, računajte najviše 2 puta nedeljno po jedan zadatak, strana, strana i po, kako su mi rekli. Šta kažete, koja bi bila Vaša cena za celu školsku godinu. Naravno, mogu da Vam dam I avans, novac nije problem.
…….
Tu se ova istinita pripovest prekida.
Miki je u međuvremenu uspešno završio pomenuti fakultet, sredio CV I LinkedIn profil. Ima ga svuda oko nas i online i ofline. Uspešan je u svom poslu, zna čovek znanje.
Profesorka tabana i dalje u svojoj iskonskoj veri da su znanje i obrazovanje jedino merodavni, kada je kvalitet života u pitanju.
A mogućnosti zarađivanja para preko Interneta su sve veće i veće. I izvozne i ove malo skromnije, domaće.
P.S. Glasajte za znanje i obrazovanje 🙂

15 COMMENTS

  1. Pisala sam već jednom prilikom o jednom doktoru nauka (ekonomskih, razume se), redovnog profesora na privatnom fakultetu koji kaže da je majstor “opravio trepezariju”. A to je tek početak. Opšta kultura graniči se sa prosečnim poznavanjem stvari čoveka koji jedva da je pročitao jednu knjigu u životu. Nije u pitanju dopisna škola, diplome su stečene prvo na državnom, potom na privatnom fakultetu. Krug se zatvara.

  2. čekala sam ovakvu jednu priču. Od kako postoji mogućnost online studiranja pitala sam se kada će se kod nas to dozvoliti i kako će ovi mladjani bizmismeni krenuti u akciju nabavke svih onih podobnih za pomoći im!
    nesam iznenadjeTa:)

  3. A onda će jednog dana Mikiju zazvoniti telefon (onaj sa LinkedIn-a). Sa druge strane će biti investitor ili klijent iz inostranstva. Posle kratkog i urnebesnog razvogovra (koga će godinama posle prepričavati po pabovima) STRANI KLIJENT neće samo zaboraviti na Mikija…

    Zaboraviće na sve nas.

  4. Strašno, mada znam da se na razne i razne načine završavaju ….. i tada nije uopšte čudno da me neko ko je završio bankarstvo pita: a kako da izračunam procenat ….. ma užas 🙁

Comments are closed.