Srpska muška imena iz perioda vladavine Nemanjića – onomastika

Srpska muška imena 12. - 14. vek

Stara srpska muška imena iz dokumenata u vreme vladavine Nemanjića

Postoji dosta nedoumica u srpskoj istoriografiji srednjeg veka, period vladavine Nemanjića, da ne pominjem ranije periode.
Taj period naše istorije je pomalo tipski predstavljen u tzv. popularnoj istoriografiji, stalno se vrte iste teme, kao što je npr. korišćenje viljuške, visina cara Dušana i sl.

Lingvistički, faza u razvoju srpskog jezika, koji obuhvata taj period je takođe prilično siromašna. Postaje naravno, naučni radovi, teško dostupni onima koji ne pripadaju odabranim akademskim krugovima. Teško dostupni ali ne i nedostupni.

Potrebno je i spomenuti da postoje sjajni radovi na temu istorije i lingvistike, koji ne potiču iz tih navedenih akademskih krugova i koji su dostupniji za online pretragu.
U tumačenju Nemanjićkog perioda Srbije sa aspekta lingvistike postoji bogat izvor podataka i originalnih dokumenata, kao i dela napisana i publikovana na tu temu sa objavljenim originalnim sadržajem.

Onomastika definicja

Onomastika ili imenoslovlje je grana lingvistike koja se bavi proučavanjem ličnih imena (imena i prezimena) i nadimaka, odnosno proučava značenje i istoriju imena ljudi (antroponimi) i imena mjesta (toponimi).

Pri svom proučavanju, onomastika se koristi etimologijom, dijalektologijom, istorijom, etnologijom, mitologijom. link

Postoje brojne hrisovulje i drugi dokumenti iz perioda Nemanjića, koji sadrže popise imena – darovnice vladara manastirima i sl. Tom tematikom su se bavili i bave mnoga poznata, više ili manje priznata naučna imena Srbije, da pomenem samo neka: Stojan Novaković, Milica Grković, Aleksandar Loma ….

Potrebno je napomenuti i sledeće:

– u skladu sa istorijskom okolnostima popisuju se muška imena a ne ženska
– pitanje Vlaha, koji su u svim ovim dokumentima izričito navedeni kao posebna kategorija stanovništva, stočari – stanovnici katuna a ne sela, a ne pripadnici drugog naroda, ostaje kao tema za posebnu obradu;

u tom smislu u ovom tekstu neću navoditi imena Vlaha iz pomenutih dokumenata, a i u rečniku, u kome planiram da unesem opširnije spiskove imena po slovima azbuke, imena Vlaha ću navoditi u posebnim unosima, kada do toga dođe.

Pročitaj još: Granice Dušanovog carstva

Ovo sad što sledi je azbučni spisak srpskih muških imena iz perioda Nemanjića, koja su često popisivana u dokumentima, končani spisak je opširniji. Izvori su : dela S.Novakovića, Selo i Milice Grković, Dečanska Hrisovulja.

Srpska muška imena Dečanska hrisovulja

Napomena: Iako podržavam korišćenje ćirilice, to u mom slučaju, na ovom mestu, nije moguće zbog programa koje koristim ( npr. plugin za rečnik) koji ne podržavaju ćirilično pismo.

Srpska muška imena

A
Agapije; Alče; Andreja
B
Berilo; Berislav; Bogdan; Bogdaša; Bogoje; Bogoslav; Božić; Bojan; Bojko; Boljeslav; Boruj; Braten; Bratoslav; Bratuj; Bratuš; Budoje
V
Velko; Veloje; Vladislav; Voislav; Vojko; Vojsil; Vremac
G
Goislav; Gojak
D
Dabiživ; David; Desislav; Dmitar; Dobren; Dobromir; Dobroslav; Dragan; Dragojlo; Dragomir; Dragoslav; Dragčuj; Dražilo; Dudal
Đ
Đura; Đurađ; Đurđic; Đuroje
E

Ž
Živalj; Žleb
Z
Zavida; Zbor; Zlatar; Zoran; Zub
I
Ivan; Ivanko; Inoslav
J
Jakoje; Jara; Jaroslav; Jež
K
Knez; Kojadin; Kosta; Krušac; Kuzma
L
Lalko; Lačko; Lepčin; Lihomil; Loza
LJ
Ljuban; Ljubimir; Ljupko;
M
Malac;Medved; Milac; Milen; Milun; Milko; Miloje; Milovan; Miloš; Miroslav; Mihoje; Milman;
N
Negoje; Nenad; Nerad; Nine; Ninoslav
NJ

O
Obrad; Odoje; Ovrinja; Ogmič; Očinja
P
Petar; Preljub; Premil; Priban; Pribil; Priboje; Pribislav; Prodan; Prvoslav
R
Radej; Radmuž; Radomir; Radonja; Radosav; Radoslav; Rako; Radun; Rajko
S
Slavoje; Slađ; Smilj; Srdan; Srdilo; Srđ; Stajko; Stanislav; Stanimir; Stepan; Strojislav
T
Tvrdan; Tihoje; Tšan; Tolko; Tolislav
Ć
Ćurko
U
Uvratič; Ukopaj; Utol; Ušoje
F

H
Hrana; Hvalislav; Hvaloje; Hodak; Hranac; Hranislav; Hraniša; Hrančuj; Hrelja; Hunko
C
Crljenčić
Č
Čeprnja; Čibud; Črnoglav; Črtalo; Čudan


Š
Šakoje; Šapran; Ševij; Šiša; Šuško

2 COMMENTS

  1. Занимљиво да нема имена многих познатих средњевековних владара која су већином и данас популарна, као на пример Часлав, Вукашин, Урош, Угљеша, Драгутин, Милутин, Марко, Никола, Гојник, Владимир, Лазар, Југ, Вишеслав, Властимир, Просигој, Мутимир, Захарија, Михајло, Бодин, Тихомир, Балша, Кулин, Матија, Пријезда, Твртко, Остоја, Дабиша.

  2. Jeste zanimljivo, hvala na komentaru. Imena su se davala u tom periodu kao zaštita ili iz nekog drugog razloga i nije još uvek postojao običaj davanja vladarskih imena. U Dečanskoj hrisovulji, kao i u ostalim dokumentima su popisani meropsi, vlasi, sokalnici, popovi itd. dakle običan narod.

Comments are closed.