Srpska Nova godina, kako se nekada slavilo – krofne i šampanjac

Srpska nova godina, stari običaji i tradicija

Još neki dan i eto nama i Srpske Nove godine. Slavite li?
Da ne ulazim u priču da o kalendarima, julijanskom, gregorijanskom,  podsetila bih malo i vas i sebe, kako je to bilo nekada u starom Beogradu, kako se slavilo.

Ah, taj stari Beograd. Možeteli da zmaislita život u njemu?

Da pogledamo:

Stari Beograd

Pročitaj: Kako je izgledalo tusko kupatilo, amam u Beogradu 1658 godine, opis

Beograd pre 70, 80, 100 i više godina.

Postaviću i malo fotografija da vam pomognem   (u nadi da neću ugroziti nečija autorska prava, unapred se izvinjavam, ako do toga dođe).

zima u Beogradu nekada
zima u Beogradu nekada

Postavljamo scenu! Zime u Beogradu su bile veoma hladne, sa puno snega. Sem dečice, koja su uživala, koliko je to bilo moguće, u zimskim čarolijama, Beograđani su voleli da budu tamo gde je toplo, uz neko ognjište.

Ako nisu bili kod kuće, kafansko ognjište im je bilo veoma milo. Mnogo je kafana bilo u Beogradu, istorija kafana počinje sredinom 18-og veka. Neću Vam prepričavati, pročitajte divan post o istoriji beogradskih kafana .

Proslava Srpske nove godine

Da se vratimo na našu temu, pripreme za Novu godinu, srpsku, jedinu u to vreme.
Realnost je bila sledeća: ako ostavimo na stranu one imućnije porodice, koje su sebi to mogle da priušte, mislim na dodatne troškove za izlaske, balove i druge vrste druženja, šta je radila prosečna beogradska porodica?

Odgovor je – većinom spavala.
Oni koji nisu?

Beograd moda između 2 rataPosle Božića, materica, paterica, budžet je bio poprilično istanjen. Istrošilo se na poklone, koliko god da su oni bili simbolični u odnosu na današnje vreme, i na božićnu trpezu ponajviše.

Šta sad da domaćica pripremi, da to bude svečano a da se ne troši mnogo novca, da prija u zimsko vreme i da bude za praznik?
Dođosmo konačno do toga, šta se jelo za doček Srpske Nove godine.

 

 

 

 

Krofne i šampanjac

Pogledaj: Natalijina ramonda – srpki cvet, simbol primirja u I svetskom ratu

srpske krofne za Novu godinu
krofne za doček Srpske nove godine

Srpske krofne su ta, pomalo već zaboravljena tradicija prilikom dočekivanja Nove godine. Ako je situacija to dopuštala, služen je i šampanjac, odlična kombinacija, probajte ako niste do sada.

U svakom slučaju, ko nije bio na balu ili nekom organizovanom dočeku, nakon što je malo posedeo u krugu porodice, počastio se toplim krofnama i nazdravio sa ukućanima i nije posle toga otišao na spavanje, zaputio se u najbližu kafanu.

Kafane, gostionice i Srpska nova godina

Kafana je srećom bilo dovoljno, svaki kraj Beograda imao je svoja mesta za okupljanje. I nije u svim kafanama svirala stalna muzika, navraćala je s vremena na vreme.
U međuvremenu se pilo, razgovaralo i kartalo.

srpska kafana nekada
srpska kafana nekada

Mnogo su se kartali stari Beograđani, za Novu godinu takođe. Igrao se ajnc, tablanet, darde.
Igrale su se i domine.

I tako je to bilo. Neka sećanja, tradicije je lepo otrgnuti od zaborava.

Evo šta kaže čuvena Spasenija-Pata Marković u svom kuvaru:

“Uživanje je i za oko i za ukus lepa okrugla lopta, rumena i šuplja, koju zovemo krofnom. U izvesnim prilikama krofna je skoro obavezno posluženje za stolom. Samo treba napomenuti: potrebno je pažnje i strpljenja ako se hoće da dobije lepa krofna ….”
Srećno Vam Bilo!
gostionica Kičevo

Pogledaj: Novogodišnje boje – simbolika i značenje

14 COMMENTS

 1. Krofne sa takozvanim “napoleonom”, dukatom koji se u krofni skrivao 🙂 To kod kuce ali i u kafanama tokom doceka normalnih novih godina a i ovih srpskih :))) Ne bih se bunila ni na krofnu ni na napoleona 😉

 2. Ono što me najviše oduševljava na starim fotografijama je kako su ljudi nekada bili elegantno i sa ukusom obučeni. Danas većina izgleda kao da je ispala iz kineskog prekookeanskog kontejnera (možda zato što i jeste). Taj takozvani “casual” je najveća prevara prošlog veka…

 3. Miodraže, nekad su se odevne stvari kupovale takoreći za ceo život, vodilo se računa o kvalitetu a samim tim odmerenost je donosila elegencija, bar ja tako mislim. Danas je sve tako potrošno. Šarm starih dobrih vremena.

 4. Divno, sentimentalno putovanje u prošlost! Hvala ti na neopisivom ugođaju koji si nam priredila 🙂
  Dala si mi sjajnu ideju za Srpsku novu godinu – krofne! Sigurna sam da će takvo osveženje mojima, a i meni, prijati nakon svih slavljeničkih dana i previše jela, još od sv. Nikole.

 5. Baš mi je drago Emo, da sam te inspirisala :-).
  Ja već po tradiciji spremam krofne i svi ih vole.
  Mudre su bile te naše bake i prabake, znale su šta prija posle silnih mesišta i krkanluka.

 6. Сад су ми се пријеле те крофне. Ух.
  Лепо се проведи вечерас! 🙂

Comments are closed.