Dren, biljka za zaštitu i dobro zdravlje Ovnova

Ovan zdravlje

Nikome nije gorela do veka, svako mora da zastane da se odmori, prikupi snagu, nađe odgovarajuću zaštitu. A biljka, koja će zaštiti Ovnove je dren.

Dren, zaštita zdravlja Ovnova

Dren, latinski naziv Cornus mas, veoma je poznata biljka u našoj tradiciji. Zdrav kao dren je izreka koja se bori da opstane. Običaj je da se u badnjak stavi grančica ili plod drena, da bi porodica bila zdrava.

dren zdrav kao dren
Sam dren je drvo, prilično žbunasto, neki kažu, da je više zbun nego drvo. Cveta veoma rano, pre nego što olista, među prvima, u martu mesecu.

Broj 1 je je broj Ovnova.

Ovnovi se trude da u svemu budi prvi, da svaki pripadnik ovog znaka, bar kada je muška polovina u pitanju bude – ovan predvodnik.

Dren – drvo sa rogovima

Dren potpuno ispunjava zadatak. Poznat je po svojoj dugovečnosti, nekoliko stotina godina može da odbroji ovo drvo. To je valjda dovoljan podatak, koji govori u prilog drena kao simbola zdravlja.

Plod drena je crveni (crvena boja je simbol Ovna), koštunjavi plod po imenu drenjina, danas pomalo i zaboravljen, veoma potisnut marketinški forsiranim plodovima sa nama dalekih područja, koji nam donose zdravlje i dugovečnost.

Mnogo je lakše kupiti ginko ili aroniju u apoteci nego pojesti kiselkastu drenjinu iz sopstvene avlije.

Inače, samo drvo je veoma čvrsto. O tome nam govori i latinski naziv. Cornus, cornu na latinskom znači rog a rog je poznat po čvrstini.

Rogovi su osobeni znak svakog Ovna, a njihova tvrdoglavost i upornost, recimo da prolaze glavom kroz zid radi ostvarenja ciljeva, nije ništa manje poznata.

Aleksandar Makedonski je svojim ovnovskim rogovima pokorio ogromnu teritoriju, napravio državu gotovo nepoznate veličine u istoriji.

Mnogo toga je on uradio po prvi, u mnogo čemu je bio Ovan predvodnik.

Recimo, koristio je drvo drena.

Vojska Aleksandra Velikog je bila više nego jedinstvena.

Ono što nas zanima i što povezuje dren i Aleksandra Velikog je koplje, posebna vrsta sklopivog koplja po imenu sarisa, dužine od 5-6 metara.

To je bilo obavezno oružje Aleksandrovih četa, falangi a koplje sarisa se pravilo, kako priče kažu, od drenovine, kao najtvrđeg drveta.

To potvrdjuje i naš Kraljvić Marko:
Kada viđe da je za mejdana
Onda ište suvu drenovinu.
Donesoše drenovinu Marku
Kad je steže u desnicu ruku
pršte pusta nadvoje, natroje
i dvije kaplje vode iskočiše.

Nekada se kuvalo slatko od drenjina, pravio sok, kompot, džem. Stariji jugonostalgičari će se možda setiti čuvenog soka od drenjine, brend vitasok.

Pročitaj: Strelac muškarac – večiti dečak, Petar Pan