Rak horoskopski znak – kako je nastao mit o sazvežđu Raka

Rak horoskopski znak – nije rak nego kraba

Ako bi priču o horoskopskom znaku Raka, želeli da počnemo onako, kako je to uobičajeno sa pričama iz klasične starine, pa možda bi se malo razočarali.

Zašto  znak Raka nema svog  junaka zaštitnika?

Vodolije imaju svog Prometeja, Device Demetru, tu su priče o Marsu, Zevsu, Posejdonu, Heliosu i mnoge druge, povezane sa ostalim znacima horoskopa.
Raznorazna božanstva, njihove životne sage, ljubavi i junaštva – sve sami nebeski celebrities. I onda dođemo do horoskopskog znaka Rak i nađemo baš to što nam ime ovog znaka govori – morsku životinju po imenu Karkin ili Karkinos, koa nije bila rak nego kraba link.

Sazvežđe Raka

I ne samo to. Sazveždje Raka spada u najmanja sazvežđa ako gledamo prostor  koji zauzima na nebu. Sve zvezde u ovom sazvežđu su, na prvi pogled, slabog intenziteta, nema ni jedne, koja se izdvaja svojim sjajem. Čak se može pronaći podatak i da se ovo sazvežđe naziva mračnim sazvežđem. (Da razjasnimo, ovo mračno, ne treba da asocira na tamnu stranu, da ne kažem zlu. Više kao – ništa specijalno u tom delu neba.)

Naravno, sve zavisi od našeg stava i moći percepcije. Ako stvarno želimo da uočimo ovo savežđe, kao i pripadnike ovog astrološkog znaka, moramo da se potrudimo, da se osvrnemo malo, zagledamo, promislimo. Te zvezde kao i pripadnici znaka Rak, sigurno nisu nasjajnije na nebu, ali su tu za one koji spoznaju njihov biserni sjaj.
Odavno znamo da ništa u životu nije slučajno, pa ni ovaj Karkinos, račić, nije tek tako izabran da reprezentuje predstavnike ovog sazvežđa. Kad malo zagrebemo po površini, uronimo u hodnike sećanja, ima priča, itetako lepih, vezanih za mitologiju ovog znaka.
Ali idemo redom.

 Herkul i Karkinos

Herkul, sin Zevsa i Alkmene je najpoznatiji grčki mitološki junak. Nećemo se sada baviti njegovom biografijom, dovoljno je da kažemo da nije bio baš neki miljenik Zevsove zvanične supruge Here. Na neki način Hera, koja nije imala pametnija posla, nego da proganja Zevsove ljubavnice i decu nastalu iz takvih veza (a bogami, imala je pune ruke posla po tom pitanju, Zevs je bio izuzetno nestašan) posebno se okomila na Herkula.

Herkul se bori sa hidrom
Elem, Herkul je dobio nalog u Delfskom proročištu, da ode kod kralja Euristeja i stavi se u njegovu službu da bi na taj način dostigao besmrtnost.

Kralj mu je dao 10 zadataka da obavi i tako odsluži svoju službu kod njega. U stvari bilo ih je 12 ali 2 mu kralj nije priznao.

 

Pogađate, jedno od tih nepriznatih a obavljenih zadataka je ovo vezano za Karkinosa i astrološki znak Raka.

Mnogo toga vi, dragi moji Rakovi, herojski odrađujete, svakoga dana a zasluge odu nekom drugom, a još češće vaša okolina smatra da to što vi radite ili je bogom dano ili se podrazumeva.

Zadatak je bio da Herkul ubije Lernejsku Hidru, strašno čudovište otrovnog daha i sa mnogo glava, od kojih je jedna bila besmrtna. Boj je započeo, Herkul je Herkul, pa je uz mnogo muke, tas pobede ipak počeo da preteže na njegovu stranu. Da bi odmogla Herkulu a pomogla Hidri, boginja Hera je Hidri u pomoć poslala raka, tačnije krabu Karkinosa.

Karkinos je hrabro odradio, šta je bilo u njegovoj moći, ujeo Herkula za petu. Herkul nije imao druge nego da – zgazi, tačnije smrvi Karkinosa.

Kao zahvalnost za njegovu hrabrost, Hera je Karkinosa uzdigla u nebo i dodelila mu sazvežđe. A pošto je životinjica bila potpuna smrskana, pod Herkulovom petom, sazvežđe je takvo kakvo je.

Grafički simbol raka su ukštena Karkinosova klješta.

 

Dragi moji Rakovi, ako vam se učini na trenutak, da ovo i nije baš neka priča, da vaše sazvežđe i nije baš neko, stanite, zastanite i dobro razmislite. Ne gledajte oko sebe očima vaših komšija, suncem zaslepljenih Lavova ili užurbanih Blizanaca. Nije to njihova priča, naravno da je oni ne razumeju. Zar do sada već niste navikli da budete ona omiljena devojka/onaj omiljeni momak iz komšiluka, koga vole sve mame, tate, tetke, sestre. Ponekad vam i dosadi da budete dobrica, koju svi tapšu po leđima a kad počne ljubavni zov, otrče nekim drugim stazama.

Ne nemojte pokleknuti. Vi imate odanost, hrabrost, istrajnost. Vi , dragi Rakovi najbolje znate šta znači dom, porodica, koliko je potrebno truda i muke, tih malih sitnih napora i truda da bi se stvorilo to što neko tako lako „pregazi“ i ode dalje. Ne odustajte, budite to što jeste.

Ko se malo bolje zagleda u sazveždje Raka, negde tamo daleko uočiće i jato zvezda, koje sijaju ne tako jako, ali prelepo kao roj pčela oko košnice. Upravo tako se i zovu Košnica.
A ko se malo više potrudi uočiće u tom, naizgled neuglednom sazvežđu, pulsiranje magičnog svetla zvezda ili bolje rečeno sjaj duše biserne boje – duše Rakova.

Pročitaj: Vaga horoskopski znak – simboli