Godina belog tigra

78-4202707395_c469dcb0ed_o

Jedne kineske Nove godine, oko 5.000 godina pre naše ere, kaže priča, Buda je organizovao nekakvo druženje i poslao je pozivnice svim životinjama, obećavši im pritom bonus iznenađenje za prisustvovanje njegovom partiju. Međutim, životinje kao životinje, koncentrisane samo na svoje svakodnevne brige, kako već i kaže kineska poslovica (Životinji je svojstveno, za razliku od ljudi, samo da jede, spava, plaši se i pari!!!) zaboraviše na pozivnicu. Dođoše samo 12 životinja.
Pacov, bivo, tigar, mačka(u nekim kineskim pokrajinama to je bio zec), zmaj, zmija, konj, koza, majmun, petao, pas i svinja(divlji vepar).

Kao izrazito društven i blagorodan tip – a i bilo mu je veoma milo i drago, što žurka nije totalno propala – Buda reši da nagradi velikodušno svaku životinju gosta, tako što će joj posvetiti po jednu godinu od tada pa do kraja vremena. Godina će biti obeležena simbolima te životinje, njenim psihološkim profilom i određivaće karakter cele ljudske populacije, rođene te godine.
I tako u krug svakih 12 godina.
Šta bi astrolozi radili, da žurka nije propala i da je došlo, recimo 56 različitih životinja, to bi tek bio rudarski posao!
To je ta pričica o kineskoj astrologiji. Za razliku od zapadne astrologije, koja je zasnovana na mesečnom kretanju Sunaca, kineska je zasnovana na godišnjem ciklusu Mesečevih mena. To je razlog što kineska Nova godina nikada ne pada baš u isti datum.

Ove godine 14-og februara počinje godina belog tigra i trajaće do 2-og februara 2011 godine.
E sad šta se nas tiče kineska astrologija. Ne tiče se verovatno uopšte, ali, uzmimo u obzir činjenicu da gde god da se okrenemo, naletećemo na nešto proizvedeno u Kini, da li je lampa, hemijska olovka ili donji veš u pitanju, nebitno. Kinezi su svuda oko nas, svakim danom sve više. Zato nije loše znati ponešto o njima, a kineska astrologija je mnogo više utkana u njihovu tradiciju i svakodnevni život nego što je to slučaj kod nas ili na Zapadu.
Dakle šta nam donosi godina Belog tigra. To je godina Yanga, muškog simbola, agresivna, dinamična, rušilačka. Belo je simbol metala – srebra. Znači hladna u emotivnom smislu, sklona avanturizmu, budućnosti, bez ikakvog poštovanja prošlosti i tradicije.
Ako očekujete mirnu, ušuškanu godinu, tabananje po poznatim stazama života – ništa od toga. Ako ste hrabri, skloni avanturama, beskrupolozni, ovo je Vaša godina, kažu Kinezi.

13 COMMENTS

 1. Odoh kod Kineza da kupim neki talisman za sve aspekte svog ovozemaljskog života, te tako opremljena da se upišem za doček zajedno sa Sv. Valentinom i sv. Trifunom. 😀 Nezgodan je ovaj beli tigar ili što bi popularno rekli turbulentan je. Još kad sam pročitala kako nije naklonjen prema Jarcovima…, mada ako odlučim da budem beskrupolozna izgleda da mi nema kraja. 😉 Super postić, darling!

 2. Ma šta rekoste draga moja Amarilis… 🙂

  A za Emo i mene, bar za sada, nikakvi rojalistički i njima slični epiteti. Ili da se osvrnemo na meritokratiju na primer? 😀

 3. Prvo, Zverka –
  Kao i obično, svaka ti je na mestu, draga moja Zverčice! Bila sam prekinuta u sred komentara, stigao mi đak ranije.
  Dakle, već sam glasala na tvom blogu javno, ali evo zvanično i kod mene da izjavim koliko mi je srcu Zverka draga. To nema nikakve veze sa Visočanstvima, čijim se komentarima uvek radujem.
  A Emo je prava Dama, šta više reći. Eto izjasnih se.
  Mergrey –
  Mergrey, draga moja, to je za Kineze, nema to nikakve veze sa nama u Srbiji. Za nas ne važe nikakva belosvetska predviđanja.
  Kajzer –
  Jesi, nije to slučajno što se nam se smeši Kevin Spejsi, kas ti svratiš.

Comments are closed.