Kako se piše radna biografija – nastavak priče o Bati

Uopšte mu nije jasno zašto je toliko nervozan. Prvi put ide javno u posetu Gradimiru. Možeš misliti. Jaka stvar. Opet, kolena mu klecaju, dlanovi se znoje.
– Jebi ga, jebi ga! Šta mi je! – pokušava Bata da povrati kontrolu nad sumanutim lupanjem srca i sve većim nedostatkom vazduha.
Rampa na parkingu. Prilazi čuvar.
– Dobar dan! Izvolite.
– Imam zakazano kod gospodina A…..ića.
– Vaše ime ? – upita mnogo umilnijim glasom , već prepadnuti čuvar
– Tadija ………………ić !
– Samo jedan moment, – provera čuvar neki spisak.
– Izvolite, parkirajte odmah desno od ulaza, neko će Vas otpratiti do kabineta g. Predsednika.

34211

 

Vesti se brzo šire. Bata je parkirao auto I nije još čestito zakoračio na prvi stepenik, a već je najnovije izdanje Britni Spirs, u poslovnom kostimu išlo njemu u susret.

– Dobar dan, g. Tadija. Očekivali smo Vas. Moje ime je Nina I ja ću Vas otpratiti do g. Predsednika. Molim Vas pođite sa mnom.
– Bolje da ne dobacujem ništa I ne komentarišem – pomisli Bata u sebi I poslušno krenu za plavokosom.
Stupiše u hol. Psihodelija najgore vrste. Bati se od te količine mermera, stakla, metala, vrti u glavi.
Srećom, Britni stupa odlučnim korakom, niko ih ne zaustavlja. Brzo stigoše do lifta.
Vrata lifta se otvaraju bez šuma. Nova Britni, tj. ova nije Britni, ova je više Anđelina Žoli, sa tim napućenim usnama i XXL sisama – žuri mu u susret sa osmehom koji valjda predstavlja poslovnu srdačnost.
– O, dobar dan, g. Tadija. Ja sam Mina, molim Vas pođite za mnom, g. Predsednik Vas očekuje. – reče Anđelina, pri tome ne udostojivši Britni ni pogleda.
– E, moj Gradimire – mota se Bati po glavi – pored ovolikih ribetina oko tebe, ti hoćeš moju Jovanu da ti glumi ljubavnicu. Nešto tu smrdi. Pamet u glavu, Bato, otvori četvoro oči!
…….

 

– Tadija, stigao si, baš na vreme – Gradimir ga je uvek zvao krštenim imenom. Možda je i to jedan od razloga, zašto Bata svoje ime ne koristi uopšte.
– Šta ćeš da popiješ, nešto žestoko, đus, kafu, kapućino, toplu čokoladu, reci samo!
– Može čaj?- upita Bata sa kneglom u grlu.
Osećaj neprijatnosti ga nikako nije napuštao. U celom tom nabudženom ambijentu nije bilo ničega, što bi Bati ulilo bar malenu dozu smirenja, opuštanja.
Odjednom je osetio miris lipe u nozdrvama. Uvek je voleo miris lipe. Tamo kod kuće, u ovo vreme, ceo kraj je mirisao na lipu. Miris lipe je značio dom, sigurnost, opuštanje…
– Imate li čaj od lipe – zapitao je Bata sad već zapanjenu Anđelinu
– Nisam sigurna, proveriću, imamo ceo program Lipton čajeva …
– Donesite čaj od lipe – tihim glasom je reako Gradimir i Anđelina je pobledevši nestala.

Ostali su sami, Bata i Gradimir .
– Ajde, maleni, opusti se, znam te, šta si se isprepadao.
– Ne znam, imam utisak da sam došao da mi presudiš i da to neće valjati. A pri tome vodim i Jovanu sa sobom u propast.
Gradimir se zacenio od smeha. Sve vreme je sedeo za svojim grandioznim pisaćim stolom, kao za komandama nekog space shuttle-a. Sad je ustao, potašao Batu po ramenu i rekao:
– Idemo da sednemo u fotelje, biće udobnije.
– Stvari stoje ovako – nastavio je Gradimir – iako si se totalno izbezumio i ništa mi ne veruješ, pokšavam da uradam ono što je najbolje za tebe …
– Ili za tebe – prekinu ga Bata, – nije mi jasno zašto Jovana mora da bude upletena?
– To je samo mala usluga, za popravljanje mog imidža, nije neophodno ali je zgodno. Moj i Jovanin odnos će biti samo nagovešten, otkriće ga drugi a mi ćemo stalno to demantoavti. U čemu je problem? Jovana će imati karijeru, preko noći će postati jedna od najuticajnih mladih žena u gradu, svi će se otimati za njenu pažnju. Biće zvezda preko noći, celebrity, shvataš li ti to. O novcu, koji će zarađivati da ne pričamo. A ja joj čak neću ni prilaziti! I ! Šta je tu problem!?!
– Ne znam, jednostavno ti ne verujem. Šta si smislio za mene?
– Odavno ti govorim da moraš da napustiš tu firmu u kojoj si sada. Taj tvoj gazda se, da tako kažem oteo, radi sve na svoju ruku. Zna se kako se danas rade poslovi. On stalno nešto pametuje. Nećemo o tome sada, – odmahnu Gradimir rukom uz prezriv osmeh i nastavi
– Upetljao si se i ti dosta, samo si meni terao inat. Šta ti je trebalo da učestvuješ u svim tim akcijama, švercovanjiima. Stalo ti je toliko do Jovane a sutra možeš da zaglaviš u zatvoru.
– Dobro, dobro, šta sad treba da radim, da li prelazim u neku od tvojih firmi ….
– Ne, ne, – prekida ga Gradimir, ti ideš u politiku, bićeš poslanik.
Bata je najpre zurio u neverici, zatim ga je spopao smeh. Uspeo je samo da procedi
– Znao sam da ćeš da me zajebeš, ali ne i da ćeš usput da me zajebavaš…..

Vrata su se otvorila posle diskretnog kucanja i Anđelina je ušla, unoseći miris lipe i čaj.
– Hvala,- uspeo je Bata da procedi kroz zube. Ipak, taj poznati miris, miris lipe, lagano mu je prodirao do samog centra čula mirisa, donoseći mu tako željeno opuštanje.

Čim su ostali sami, dok je Bata udisao željeni miris lipe, Gradimir nastavi:
– Veoma sam ozbiljan Tadija. Kao što znaš u tvom gradu se najavljauju vanredni izbori. Znaš da se moji poslovi stalno šire a to ne može bez podrške političara. Dovoljno dugo sam u toj priči, nadavao sam se para, ne možeš ni da zamisliš, vreme je da počinjem da ubacujem svoje ljude. Ti ćeš biti moj glavni oslonac u politici. Moji ti već uveliko prave biografiju. Uskoro krećeš u kampanju. Pošto podržavam više stranaka, ostaje samo da vidimo u koju ćemo da te ubacimo. Ma, ništa ne brini! Kao što će Jovana biti zvezda u novinarstvu ti si nova zvezda na političkom nebu Srbije.
– Gradimire, dosta je bilo, odlazim ….
– Sedi i uozbilji se – prvi put je Gradimir povisio glas i nastavio:
– Prvi sastanak imamo za deset minuta i još dva danas, saberi se. Budi pristojan i tajanstven zasada, ne moraš ni da progovoriš. Samo sedi i posmatraj.
– Pobogu Gradimire, o čemu ti pričaš?
– Evo ovako, prvo nam dolaze predstavnici Dobrosusetske Stranke, sledeći su iz Stalno Prisutne Stranke i na kraju dolaze ovi novi iz Skoro Neodoljive Stranke. Ja ću voditi celu konverzaciju, ovo je sada samo faza očijukanja, pravi pregovori će biti kasnije. Neka te vide!
Začulo se tiho kucanje na vratima….

• To be continued

15 COMMENTS

  1. Šta je ovo, svi smo se bacili u politiku? Ako, baš si me nasmejala. Od sitnog muvatora – do nove zvezde na političkom nebu. Novi premijer? Ili samo ministar za … Ne neću da pogadjam, ostaviću da me iznenadiš (kao i uvek).

  2. Evo konacno sam nadoknadila sve u medjuvremenu propusteno. Moram reci da me se Gradimir izuzetno dojmio – ne zato sto bi mi se svidjao, nisam ja poklonik djavla, ali mi se strasno svidja kako si ga ozivela. A onaj opis Bate kako izlazi iz vode, pa, reagovala sam kao crni Gradimir, hipnotisano za njim !

  3. Draga Gradiva, dobrodošla!
    Jako mi je drago da ti se g. Gradimir F. Aš…….ić. dopao. To je i moj specijalni lik, to jest baš ta situacija, koju si navela, izlazak iz vode. Kao germanista dozvolila sam sebi mali omaž Tomasu Manu i njegovom remek delu Smrt u Veneciji. Doduše u mom castingu to je Klaus Marija Brandenauer, ali može i Dirk Bogart, bio je maestralan u istoimenom filmu.

  4. Hvala Milko! Drago mi je da ti se moje stranke sviđaju. Ma kakav roman, snimam film, samo da odradim casting!

    Zverko, politika je i zla i tužna. Malo da poukušamo da bude smešno!

  5. Daj i meni neku ulogu, `leba ti 😀 Samo, znaš da sam sramežljiv, pa nemoj da mi strefiš neku seksualnu, neću ja to znati :))

Comments are closed.