One nežne godine ili menopauza vs.potencijal

 

– Draga gospodjo, Amarilis, nešto ste mi mnogo nervozni, da ne kažem histerični, da niste Vi možda u menopauzi?
– O, da – sa uzdahom odvraća Amarilis, draga moja g-đa Menopauza i ja, družimo se već izvesno vreme. Od trenutka kad smo se upoznale, to je jedan vrlo korektan odnos. Najpre smo se viđale, onako u prolazu, onda sve češće, pa smo se upoznale i zvanično. Sad se može reći, pa ne baš da smo najbolje drugarice, ali smo nerazdvojene, to je činjenica.
– Slušaj bre, Amarilis, ne blesavi se,- kaže meni moja prijateljica Cica, – ovo je ozbiljna tema.
Boriš li se ti protiv nje?

– Bog s tobom Cico. Šta ima da se borim. Nije to virus niti zaraza. A nije ni neki onostrani entitet, koji me je zaposeo, pa da izvodim egozrcizam, ne bi li ga izbacila. Lepo ti kažem, tu je, trpimo se, ide nam nekako.
– Ma hajde, Amarilis, šta je s tobom – uporna je Cica. Pa vidi samo Madonu i Šeron Stoun, to su nam klasići. Nisi se valjda predala.
– I Majkl Džekson nam je bio klasić, laka mu zemlja. O čemu bre ti Cico pričaš?
– O tvojoj koštanoj masi na primer.
– Moja koštana masa, šta je sa njom.
– Da li si išla da izmeriš koštanu masu, znaš, kako se ona drastično smanjuje u ovim našim godinama. Pa onda da uzmeš terapiju. Sada postoje sjajni preparati, koji usporavaju smanjivanje koštane mase.
– Ima li nešto i za moju moždanu masu – htela bi Amarilis da zna

– Koncetriši se i slušaj. Imam odličnog doktora, zakazaću ti to da uradiš pod hitno, to je u privatnoj bolnici, plaća se ali vredi svaki dinar. Kad već ideš tamo, da uradiš sistematski pregled. Moraš bar svakih 6 meseci. I da počneš da se boriš protiv te menopauze. Sve će ti doktor lepo objasniti. Svakodnevno ćeš uzimati terapiju, to za koštanu masu. Zatim moraš da uzimaš vitaminski koktel i sve minerale koji ti nedostaju, to je sada jako važno u ovim našim godinama. Onda su tu slobodni radikali, o tome moraš posebno da povedeš računa.
– Misliš da je to politički korektno, ako krenem u borbu protiv slobodnih radikala, – pita Amarilis na evropskom putu?
– Govorim ti za tvoje dobro. Onda su tu preprati za smanjenje tegoba menopauze, odlični su, to redovno moraš da uzimaš takođe, one na bazi soje.
– Lepo ti Cico kažem da sam dobro!
– Ma nemaš ti pojma, otkud ti znaš da li si dobro. Moraš da nabaviš i onaj preprat od kitovog ulja i one tablete sa Himalaja kao i onu čudotvornu biljku sa Anda. Zatim moraš da nadoknadiš gubitak amino kiselina, alkaloide…..
– Života ti Cico, ti to sve uzimaš?
– Nego šta ti misliš, ja se trudim da svoje telo održim u formi.
– A kad stigneš da jedeš?
– Ishrana, to ti je posebna priča. Naravno dobićeš uputstva kako da se hraniš. Zaboravi sve što si jela do sada, moraš da okreneš novi list u životu….
– Cico a da li se ti to bojiš starenja?
– Znaš šta Amarilis, baš si bezobrazna, ja pokušavam da ti pomognem da ne postaneš baba, da ostaneš malada, a ti meni tako!
– Ali, Cico tehnički ja jesam baba, šta je tu loše.
– Neću više da pričam s tobom na tu temu stvarno si me iznervirala.

Rastade se Amarilis sa uvređenom Cicom i krene domu svome. Zamislila se, tako usput malo, ma dobra je ova njena lična g-đa Menopauza, ali ume ponekad da zasvrdla u glavi. Svrati lepo Amarilis u apoteku i kupi bar nešto protiv glavobolje.
Uđe lagano u jednu finu, usputnu apoteku, privatnu naravno, nije gužva a i mnogo su ljubazni. Taman da pristupi, kad jedan gospodin, pa tu je klasić, reklo bi se, prestigne Amarilis i priđe prvi apotekarki.
Dobro Amarilis, pusti čoveka, ko zna koja bolja ga muči. I ču sledeće:
– Jedna potencijal, molim!

10 COMMENTS

  1. Hahahaha! Žuri mu se! LETE SATI, LETE DANI, LETE GODINEEEE xD

    Ma kakva menopauza, kakvi jadi. Ne daj se tetka Amarlisi!!!

  2. Ау, та Ваша Цица баш све то пије? Добро да је још жива 😀

    Амарилис је млада док год тражи нешто за мождану масу! Држите се 🙂

  3. Tolike priče o menopauzi, a o andropauzi, kad ispisnici sa sve potencijalom i ostalim pilulama reše da mrče mlađe punoletnice, ni pomena. 😀

    Ma, idi bre, ti si žena u najboljim godinama, nemoj da te prevare ovi marketinški stručnjaci i naprimane žene. 🙂

  4. @Dži, ToMCee, Zverko

    Mene prevariti neće ali ja se i ne brojim u neizmernoj masi mojih klasića, koji svi nešto piju, vežbaju, natežu, rastežu, ni ja ne znam šta.

    Taj pritisak sa svih strana da se održi večita mladost da nije žalostan, bio bi smešan.

  5. Jedna ruska poslovica kaže: Kad ti stalno govore “svinjo”, “svinjo”… na kraju počneš da grokćeš. Isto je i s menopauzom – na kraju te ubede da treba da se lečiš. Od čega? Ne daj se! Ako te više zanima moždana od koštane mase, nisi u menopauzi. Ja ti dala dijagnozu, sasvim odgovorno. A i obećala si mi da ćemo kad odemo u penziju da savlađujemo planinske vrhove. 🙂

  6. Miljo,

    ne smetaju meni moje godine, nego mi smeta marketinške budalaštine za tzv produžetak mladosti na koji se mnogi primaju.

    Planine, čim pre, dolazimo, nego šta 🙂

Comments are closed.