Hosting i sve ostalo što ima veze sa tipičnom beogradskom tetkom-blogerkom

 

Amarilis, bre, stvarno si matora, – kažem ja sebi, s vremena na vreme. Ne ono, kad prođem pored ogledala, daleko bilo, nego ovako generalno, gazi vreme pa ume da pregazi, samo tako. Sad, nije da se Amarilis ne bori, trpa se svuda i gde treba i gde ne treba, kao ono – update i te stvari, razume se u svašta , bloguje, bre – alo.
Ah, tu smo – to bi se reklo u neka davna vremena – vila se vila u čem’ nije bila ili ono sa babom (ajde sad bez nekih asocijacija, Amarilis je još tetka, molim da se zna) dala baba dinar da uđe u kolo, e sad bi dala dva, ali….

 

Tu smo. Dala Amarilis dinar, ( dobre de nije dinar, 24+8 eura u dinarskoj protivvrednosti) I dobila svoj domen. I mlati Amarilis, bogami, ima već godina dana. Došlo vreme da se obnovi hosting paket, paketčić, mali za blogovanje, ništa više.

Šta će Amarilis, tetka kao tetka, obavi to sve na vreme, tj. mnogo pre roka, fazon Mrkonjić. Šta sad, uplata izvršena, ali da li je to ok, da se sada ne bacam u dalju neku analizu poslovanja, pravno, finansijsko – administrativnu.
Nema potvrde. Nahvata Amarilis jednog omladinca da joj pomogne.
– Ma nema problema, tetka Amarilis, sad ću ja to da proverim preko Messenger-a.
– Super, – misli se Amarilis u sebi i ćuti, onako ugruvana, pregazilo je vreme, izgazilo baš dobro.
– Sve je OK, – kaže omladinac, rekao baja u tom malom, prc, prozorčiću zvanom Messenger.
– A jel’ može neka potvrda, na mail ako ništa drugo.
– Ne može, samo za firme, tebi Amarilis nema, nego idi na sajt pa tamo kucaj…
– Dobro, dobro, – kaže Amarilis, ali ne ode na sajt, nego da stavi kafu u nadi da je to u redu i da tako treba.

E nije!
Stigne danas mail – da se plati, ako misliš da se klati.
Auuuu! Tu već Amarilis provrišti. Da li da piše, šta da radi, utom ops, još jedan mail od dragog joj hostig–a (o tome kasnije).
Hvataj se za telefon, momentalno.
– Dakle, kreće Amarilis da daje gas (čitaj urla).
Dalje će biti prepričano.
To nema veze, to što je na mail stigla opomena, to nema apsolutno nikakve veze, to je server onako automatski, to apsolutno ništa ne znači. Da uplata nije legla na vreme, sajt ne bi radio a pošto isti radi, zaključak je da je uplata legla , pa je to u redu, to je automatska poruka, to server sam …..

Sluša Amarilis, ušima svojim ne veruje. Ipak je to valjda poslovni razgovor, manje više. Opet, čuje Amarilis da je sa druge strane žice (nije žica, mobilni, ali ajde sad) dete, mislim mladi čovek, i kazao je ime, kada je priupitan, eh’ voli tetka Amarilis decu, pada na njih kao zrela kruška.

– Dobro, sine, – već je lopta spuštena, – da tebi kaže tvoja tetka Amarilis, ubi, repariraj, prevaspitaj ili radi šta god znaš sa tim tvojim automatskim serverom, da ne piše takve neodgovorne mailove. Nemoj da mi stigne još jedna, jerbo ću onda da se izistinski naljutim.
Uplaši se dete, s one strane žice, samo tako.
– Ma nemate brige, tetka Amarilis, sve je cool.
– Dobro u zdravlje ti meni ostao.

E sad pošto je to završeno, stavi Amarilis pred sebe šoljetinu kafe i uze da čita drugi mail, pristigao od njenog joj hosting-a.
Ovo pisala devojčica, bar je kontakt ime žensko, ako opet nije neki server otkačio. Čita Amarilis sitnu knjigu, oči izbečila, naočare turila, jok – pojma nema šta piše u mail-u. Jezik je srpski, rekla bi, opet ne vredi. Omaladinaca nema da vidiku, verovatno bi oni to skontali očas posla.
Tekst ide ovako, citiram:

Poštovani,

Obaveštavamo vas da cete u noci izmecu petka na subotu ( od 19. do 21.11.2010 ili sledeceg vikenda od 26. na 27.11.2010 ) sa servera …… IP ……… biti prebaceni na novi server …….. ( i na novo IP adresu ) , takoce cemo vam prebaciti i ceo vas account sa svim failovima i bazama , svi naši korisnici koji su registrovali domene kod nas, a i oni koji su samo koristili naše DNS ns1 i ……… ostaju na istim, i nema potrebe da bilo šta menjaju.
– Ova današnja deca, sigurno nemaju vremena glavu da dignu na poslu, – misli se Amarilis, nakon što je posle duže analize, uspela da skonta, rečenice, padeže, pravopis i ostalo.
– Toliko imaju posla da ne stignu ni da provere, šta su napisali, da isprave greške, sirotančići.
Dobro, nešto je kao skontala Amarilis, ima da je sele, pa sad tu svašta može da se desi. Čudi je malo i ova noć između petka i subote, koja traje od 19 do 21-og ali možda se sele sa jednog kontineta na drugi, pa sad su se zbunili da li da idu sa zapada na istok ili obrnuto. Znaći, sve je u redu, ne diraj ništa Amarilis, deca će sve da odrade, nemaš brige.

Malo sutra, evo panike!
U koliko primetite da vam nešto ne radi, ili da imate bilo koji problem, molimo vas da nam se javite na email ……., nema potrebe da se brinete da vasi failovi nece biti prebaceni, server na kome ste sada ce biti razpoloziv do 4.12.2010 , i ako primetite da nesto nije ok, odmah cemo ispraviti gresku . Samo je bitno da nam to javite najkasnije do 3.12.2010

Dalje se tetka Amarilis, pogubila načisto. Deco, ja samo malo blogujem, ništa više, časna reč, o čemu vi to pričate. Ko shvati o čemu se radi i kakve sve to veze ima sa jednom tetom koja bi samo da bloguje, neka mi javi, onako drugarski.
Do tada tetka sedi u panici da baš neki njen fail ne izleti usput, selidba je to svašta može da se desi. Jedno pitanje, deco iz hosting-a, za kraj.
A da pište malo srpski, ono predmet, razrada, zaključak, je li to neki blam, ako se radi o hosting-u, ne zna tetka, samo pita, nemoj odmah da se ljutite ili da mi ne daj bože ukinete ili izgubite neki fail.

Nastavak istog maila -original, citiranog za one sa dobrim živcima.
Ceo proces prebacivanja ce biti zavrsen do jutra, , ni jedan nalog nece biti offline.
Nalozi i svi failovi na server ……… ce vam biti raspoloziviti do 4.12.2010
U cPanel ulazite preko IP adrese ……..(stari server)
U okviru plana rekonstrukcije organizacije/firme je i zamena postojecih servera sa modernijim i dosta kvalitetnijim konfiguracijama, tako da je došlo i do zamene vašeg servera. Novi server ima bolji procesor (smanjicemo opterecenje servera za 40% (load)), ima više ram memorije i što je najvažnije, zauzece vaseg HDD nije vece od 15%.
Backup nalozi ce se raditi, dnevno, nedeljno i verovatno mesecno ako za to bude bilo potrebe, i zauzece backup hard diska nece biti vece od 20%, što garantuje kvalitetan i siguran backup.
Takoce se ocekuje da ce ping biti smanjen za 3x, kako su serveri u EU.

Nakon ovog prebacivanja ocekuje se update paketa sa prostorom i protokom kao sto imamo u ponudi i za nove kliente.

Uskoro vas ocekuje jos promena na bolje, i novina.

Hvala
S’Postovanjem

 

 

24 COMMENTS

 1. Морам признати да сам се малкице збунио. Мислим да је поента у томе да Вам мењају инфраструктуру на којој ћете бити удомљени (да не кажем хостовани, мада и ова српска варијанта речи делује глупаво), тј. пребацују све податке на нову физичку локацију. Ваш приступ новом серверу се вероватно неће разликовати од приступа старом, тј. нећете приметити никакву разлику, осим ако, не дај Боже, дође до неког губитка у том пребацивању, на шта сте упозорени пред крај 🙂

  Звучим некако званично xD Поента приче је да је за Вас боље да Вам странице буду на новим серверима, а можда добијете и неки нови пакет услуга за џ. 😉

 2. O bože! Gde kupuješ hosting i šta će ti to uopšte? Navukli te domaći prevaranti? Sad mi bzvz da ti kažem koliko ja plaćam to što plaćam (i to elegantno od kuće, za 5 min. gotovo), još ćeš se više iznervirati 🙁

 3. Draga moja Amarilis, ismeja se ja od srca i to toliko glasno da su moji unučići popadali sa stolice gledajući me. 🙂

  Šta da ti kažem, ja ne da sam samo tetka nego eto i baka pa ti sad vidi koje sam ja sve muke imala sa prebacivanjem, pogotovo što sam i celu svoju kućicu turila na ledja i prebacila na drugo bolje mestašće.
  Odmah nakon preseljenja dobih sličan mejl, ali ljudi bili divni. U dve me rečenice obavestili jednim mejlom, pa još jednim. Nakon toga me i jedna divna ženica pozvala telefonom.
  E sad, bila ja u kolima, kola po nekim seoskim puteljcima presretala one ogromne šlepere punih repe, koja od gore bombarduje nas malene dosadne muvice na putu te ne ču ja nju ništa.
  Šta mi je sve rekla ne znam da ti kažem. 🙂 Znam samo da sam joj odgovorila: “Dobro veoma ste poslovni i prijatni”
  Beše to pre dve nedelje, ništa više od tada nisam dobila, niko me zvao nije, blog radi, ja pišem i……sad me ti uplaši. No imam ja onu finu poslovnu I prijatnu ženicu, pa ako zagusti…..a i ako i tebi zatreba pomoć ima da je al’ iz istih stopa zovemo.

 4. Queen, my dear, eto to ti pričam, a sve to može da se saopšti na srpskom, onako da ceo svet razume. O pravilima poslovne korespodencije da ne pričamo.

 5. ToMCee ako si se ti zbunio, onda sam ja zanemela. Hvala tebi što si ti meni sve lepo preveo 🙂
  Ja samo mislim da sve to može da se kaže i mnogo lepše i poslovnije.

 6. Hi, Verkić, ako sam te nasmejala, onda sam uradila nešto dobro sa ovim postom. Nemam ja za sada nikakvih problema sa mojim hostingom, kuc-kuc, da se pomerim sa mesta, sem tih mailova, koji stižu malo, malo, a ja uporna pa čitam, umesto da otvorim prozorim i viknem – Deeeeecooo, pa da da deca prevedu šta je pisac hteo da kaže. Doduše, nikad se ne zna, možda me sad malo i pogube, ali neće oni da čitaju šta šiše jedna tetka. Još da ukapiram zašto je važno imati svoj domen…

 7. Valentina, prevarili nego šta! Lepo se ja ušuškala kog blogspota, ali eto, šta da ti kažem vidiš i sama. Nego, sve bi ja to njima oprostila, ali srpski jezik, e to ne mogu.

 8. Biće to ok. Nego, ako nekad budeš htela da kupiš domen za drugi blog, drži se podalje od domaćih provajdera, kupi samo domain name na goddady.com (može preko bloggera, settings–publishing…) .com .org i .net domeni koštaju 10$ prve godine, manje od toga kad obnavljaš. .info domeni su dolar i po godišnje! A blog fizički ostane tu gde jeste + google preusmerava ljude koji dođu na staru adresu. Jedino ti treba kartica za plaćanje preko neta.

 9. Au ženo lepa, kao da sam upala u svemirski brod čitajući ovaj post. Kakva kupovina domena, šta će ti to? Što ja to ne kupijem i na plaćam? Ko su svi ovi ljudi? Gde sam to ja? ČEMU SVE OVO?!?

  xD

  P.S. Nemam reči utehe.

 10. Ma naravno, Valentina, biće OK, samo slabo nam ide ovaj poslovni srpski jezik. Možda bih mogla da započnem kurs poslovne komunikacije na srpskom! To je ono u stvari što mi bode oči. Inače hvala za savete, kad je domen u pitanju. Ja isčitah onolike savete na nekim stučnim sajtovima i niko nije bio tako konkretan i koristan kao ti. 🙂

 11. Kralju, druže moj, šta da ti lažem. Sva se raspilavim kad mi stigne kraljevski komentar :-).
  Inače, u pravu si ti a i Džoni, ali otela se tetka odavno, sva na svoju ruku a i tebi dobro ide, super ti ide.

 12. Dži, draga, kad ti nemaš vodolijske reči utehe za mene, onda mi se zaista loše piše.
  Šalim se, eto čula tetka da je mnogo važno, pojma nemam zašto da imam svoj domen, pa eto mene srećne i zadovoljne imam ga. Da ti kaže mama tetka Amarilis, mora čovek da pazi šta želi, može da mu se i ostvari a onda nastanu problemi.

 13. kod tebe veselo!;) nadam se da si sve snimila ili što se kaže “sačuvala” na sigurnom?! nisam pola razumela od ovoga što si pisala, ali se nadam da si dobro?

 14. Uh ! pa nisam znala da je bas toliko komplikovano biti = blogerka =!!!!!
  Sa odusevljenjem pratim tvoje zanimljivo pisanje, vrlo slikovito bilo koja tema da je u pitanju , pa cak i ovo tvoje neprijatno prezivljavanje. Ali ne sumnjam da ces se izboriti i da ce sve biti pozitivno. Samo imam jednu zamerku : suvise strogo dajes sebi epitet ” TETKA “- DA LI TI TO IMPONUJE IAKO SI DALEKO OD “TETKE’? zar nisam u parvu ????

 15. Amarilis, Valentina je potpuno u pravu. Čemu sva ta natezanja, imaš fino GoDaddy.com i Namecheap.com i tu možeš jeftino i jednostavno sve da obaviš, sa sve upustvima kako da to uradiš.

  Ne beri brige, biće to sve ok 😉

 16. Imam ja jedan konstruktivan predlog (em-koristan, em-zabavan). Sledeće godine lepo iznajmimo jedan mini-bus i idemo čoporativno na Blog-Open. Svašta se nauči, upozna mnogo zanimljivog sveta. A “matorci” mogu da se podsete na vreme školskih ekskurzija.

 17. Draga Emo, potpuno te razumem, ni ja nisam bišta razumela. Iako kažu lepo ljudi, piši srpski da te ceo svet razume, nešt mi srpski jezik, polako gubi trku.
  Što se čuvanja tiče, slabo, ponešto, ali verujem i mislim pozitivno 🙂

 18. Draga moja Lana,

  a šta sam ako ne tetka, seka?!!?
  Ok je ovako, šta fali tetkama, ja poznajem mnoge baš fine tetke 🙂
  Hvala na komplimentima, i da nije baš uvek lako biti blogerka ali je sjajno.

Comments are closed.